Close search

Opomíjené souvislosti: Rozvoj deprese a nezdravá strava

Pixabay Zdroj: Pixabay

Deprese se řadí k nejčastějším duševním poruchám. Možná i proto bývá neprávem podceňovaná. Jde však o závažné onemocnění, které podstatně snižuje kvalitu života. Navíc se nezřídka pojí i se somatickými onemocněními. Kvůli myšlenkám na sebevraždu dokonce přímo ohrožuje život.

Přesná příčina vzniku deprese není známa, avšak víme, že se na vzniku a rozvoji deprese podílí několik rizikových faktorů. Deprese se objevuje na základě genetických predispozic, ale souvisí i s prožitými traumaty a stresujícími událostmi. Její vznik ovlivňuje typ osobnosti, ale také výchova, rodinné zázemí, sociální vazby, stejně jako životní styl. Světová zdravotnická organizace zmiňuje sociální, psychologické a biologické faktory.

Řekni mi, co jíš...

V současnosti již existuje několik studií, které spojují výskyt deprese s nezdravou stravou. Poukazují na větší frekvenci příznaků deprese u lidí, kteří upřednostňují stravu s vysokým podílem jednoduchých cukrů, tuků a rafinovaných potravin, obecně se stravují nutričně nevhodným jídlem.

Další studie naopak vyzdvihují význam zdravé stravy jako prevenci před fyzickými i psychickými onemocněními. Například středomořská dieta, která zahrnuje zejména zeleninu, ovoce a ryby, na úkor masa a mléčných výrobků má mít spojitost s nižší mírou deprese, ale i takových nemocí, jako je Alzheimerova choroba, cukrovka nebo kardiovaskulární onemocnění.

Výživové poradenství jako léčba psychiky

Konzumace nezdravého jídla vede k chronickému zánětu v těle, podobně jako nedostatek pohybu, obezita nebo kouření.

"Chronický zánět negativně ovlivňuje duševní zdraví člověka. Mj. tím, že působí na neurotransmitery - molekuly odpovědné za regulaci nálady,“ vysvětluje Camille Lassaleová z výzkumné univerzity v Londýně.

Její tým také analyzoval více než čtyřicet vědeckých studií, kde se zaměřil na souvislost mezi depresí a nezdravým jídlem. Přestože má na vznik deprese jistě podíl více faktorů, strava je jedním z těch významných. Autoři rozsáhlé vědecké analýzy na základě svých výsledků věří, že by se proto mezi metody psychiatrie mohlo zařadit i výživové poradenství.

Deprese je opomíjená a mnoho souvislostí je skrytých, třeba ty výživové. Na druhé straně panuje kolem deprese mnoho mýtů.

TY NEJVĚTŠÍ MÝTY VÁM PŘEDSTAVÍ FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu