Close search

Auguste Deter - první člověk s Alzheimerovou chorobou v dějinách

Wikimedia Common, Public Domain Zdroj: Wikimedia Common, Public Domain

Na 21. září každoročně připadá Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Této nemoci se někdy říká "Němec, který krade paměť". Pacient si nevybavuje, kde je a co dělá, nepoznává ani své nejbližší. Už první známou pacientku Auguste Deter proměnil Alzheimer z mírumilovné ženy v agresivní dementní bytost.

První pacientka s Alzheimerem

Vůbec prvním člověkem, kterému byla diagnostikována Alzheimerova choroba byla Němka Auguste Deter. Její rodné jméno není známé. Jisté ale je, že se narodila 16. května 1850 a že se v osmdesátých letech provdala za Karla Detera. Manželství bylo alespoň zpočátku velice šťastné. Auguste byla pečlivá a mírumilovná žena. Bohužel už o deset let později se u ní začaly projevovat známky onemocnění mozku.

Objevily se příznaky demence, ztráta paměti. Auguste Deter nemohla spát a začala být nervózní. Na rodinu často křičela, jakoby to byli cizí lidé. Zhoršující se záchvaty nebylo možno korigovat a Auguste nemohla zůstat doma sama. Byla tak převezena do instituce pro duševně choré ve Frankfurtu nad Mohanem. Zde byla vyšetřena psychiatrem Aloisem Alzheimerem. Právě po něm má nemoc, která dnes trápí stále větší procento populace, své jméno.

Auguste bohužel nebyla schopna odpovídat ani na jednoduché otázky, třeba na to, co jedla, jak se jmenuje, jaký je den. Prostě si nic nepamatovala. Její stav se zhoršoval. Po několika letech byla úplně dementní, nevěděla o realitě, žila ve svém světě a navíc byla agresivní. Zemřela tak v opuštění 8. dubna 1906.

Co je Alzheimerova choroba?

Stává se vám, že jste někam založili brýle a našli je na nejméně obvyklém místě? Může jít o obyčejnou zapomnětlivost, přesto byste měli pro jistotu navštívit lékaře.

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. „V ČR jí trpí přes 150 000 lidí,“ říká Doc. MUDr. Iva Holmerová, PhD., ředitelka Gerontologického centra v Praze 8. „Počet nemocných rychle roste. Jen za poslední dva roky přibylo deset tisíc nových případů.“ Odborníci odhadují, že v nejbližších desetiletích dosáhne Alzheimerova choroba rozměrů epidemie a bude zdraví lidí ohrožovat víc než srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice.

Co je příčinou tohoto znepokojujícího jevu? Stárnoucí populace. Pravděpodobnost, že vás postihne demence, totiž s přibývajícími roky roste. Lidé v průmyslově vyspělých zemích se dožívají vyššího věku. A to je jeden z důvodů, proč se počet nemocných rychle zvyšuje. Riziko ale zvyšuje také stres, špatná životospráva, cévy postižené kornatěním, cukrovka a další rizikové faktory, které jsou typické pro současný, nepříliš rozumný způsob života.

Ženy jsou ohroženy více

Nemoc postihuje mnohem více ženy než muže. Něžné pohlaví tvoří dvě třetiny z oněch 150 000 nemocných. Může za to fakt, že se dožívají vyššího věku než muži, ale možná i další důvody. Příčiny, které vedou k vypuknutí nemoci, totiž ještě úplně nechápeme.

Signály demence si postižený člověk často neuvědomuje, vnímá je ale jeho okolí a jeho blízcí. Jsou to obvykle oni, kdo ho přesvědčí, že je potřeba zajít za lékařem. Když za ním nemocný přijde pozdě, tedy ve chvíli, kdy se Alzheimerova choroba už hodně rozvinula, bývají šance na její efektivní léčbu výrazně menší. A léky často mají jen sporný efekt.

V pokročilém stadiu choroby se u postiženého mohou objevovat různé halucinace a bludy. Zpravidla jde o situace, kterým člověk s demencí nerozumí, a proto na ně nepřiměřeně reaguje. Obviňuje blízké i cizí lidi ze lží, krádeží či spiknutí. Dokáže bloudit po bytě, jako kdyby se ocitl v neznámém velkoměstě. Chová se zmateně, neví, kde je a někdy nepoznává své nejbližší.

Co pro sebe můžu udělat?

Podle lékařů je k prevenci onemocnění nutná správná životospráva. Nemocní by měli jíst pravidelně hodně ovoce a zeleniny. Hodí se i bylinky jako ginkgo biloba. Ovšem ani jídlo není samospasitelné. Důležité je trénovat mozek. „Ideální jsou křížovky, osmisměrky, hádanky a prostě vše, co namáhá mozek,“ dokončuje MUDr. Holmerová. Podle ní je důležité zapojit i tělo, jakákoliv tělesná námaha je vítána.

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba je strašákem moderní civilizace, povědomí o této hrozbě má zvyšovat každý rok 21. září jako Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Jeho cílem je upozornit na tuto těžkou nemoc a podporovat její prevenci. V České republice se Mezinárodní den Alzheimerovy choroby připomíná od roku 1998.

Jak může od Alzheimera a stařecké demence pomoct hrst ořechů? TO VÁM ODHALÍ FOTOGALERIE.

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu