Close search

Mobil neustále v ruce: Jaké nemoci digitální éry vám hrozí?

profimedia.cz Zdroj: profimedia.cz

Ve chvíli, kdy se telefony staly chytrými, přestaly sloužit jen k volání či posílání textových zpráv. Dnes má většina z nás během dne při ruce chytrý telefon nebo tablet s připojením k internetu. Věnujeme se pak mnoho hodin surfování, komunikaci na sociálních sítích, hraní počítačových her... A s tím přicházejí i nové nemoci.

Bez chytrého přístroje si mnozí z nás nedokážeme představit život. Bereme smart zařízení do ruky mnohokrát za den jako zdroj informací. Bez ohledu na to, zda sedíme, stojíme či se pohybujeme. Vůbec přitom neřešíme, jestli jsme právě v ergonomické poloze.

Kdo z nás se nehrbí?

Nad chytrým telefonem či tabletem se hrbíme, předsunujeme hlavu směrem k displeji. Nepřetěžujeme tak jen svoji mysl, ale také krk a páteř. Nerovnováhu mezi offline a online životem provází i nerovnováha na úrovni tělesné. Přidáme-li k užívání chytrých mobilních zařízení sedavé zaměstnání za počítačem, je jen otázkou času, kdy se objeví zdravotní potíže.

Digitální technologie ohrožují náš mentální výkon, psychické i fyzické zdraví. Pokud jde o tělo, trpí kvůli technologiím obecně nedostatkem pohybu. K nejzatíženějším a také nejohroženějším částem těla patří krční páteř a ramena.

Tabletové rameno

Bolesti zad mohou mít mnoho příčin. Poslední dobou se mezi tyto příčiny dostal i tablet nebo velký smartphone. Často se nad tabletem či smartphonem krčíme. Když ho držíme v rukách, předkláníme se k němu, zbytečně ohýbáme krk. Tak dochází k přetížení ramenních svalů, výsledkem jsou také bolesti krční páteře a bolesti hlavy. Trpí celé paže, předloktí a ruce.

Ještě větší ohrožení pohybového ústrojí hrozí dětem. Americká pediatrická akademie i proto vydala souhrn doporučení, předškoláci by dle nich měli omezit využívání tabletů a mobilních telefonů na maximálně hodinu denně.

Esemeskový syndrom

Esemeskový syndrom, také syndrom esemeskového krku, je výsledkem dlouhodobého používání mobilního telefonu, kdy krk udržujeme v namáhavé poloze. Nepřirozeně předkláníme hlavu, což se odráží v napětí krčních svalů.

Léčba spočívá především ve fyzioterapii. "V té je důležité uvolnit napětí a blokády přetěžovaných tkání, relaxovat nebo protáhnout svaly a následně je také posílit. Součástí terapie je i osvojení správného držení těla," uvádí na webu centrum fyzioterapeutické péče Fyzioklinika.

Primář neurochirurgického oddělení Pardubické nemocnice Tomáš Brož vidí jako klíčovou obranu před zdravotními potížemi omezení užívání chytrých telefonů. "Měli bychom si více povídat a méně používat mobilní telefon," radí neurochirurg na webu nemocnice. Co doporučuje těm, kterým omezení užívání chytrých telefonů není po chuti? To se dozvíte ve fotogalerii.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE CO DĚLAT, KDYŽ SE BEZ MOBILU V RUCE NEDOKÁŽETE OBEJÍT:

Literatura

Nešpor, K. Jak přežít počítač. Praha: Computer Media, 2011.

Zemanová, P., Ručková, Z. Jak si zachovat zdraví u počítače: čím trpí oči, tělo a psychika. Praha: Computer Press, 2001.

Odkazy:

https://www.bezpecnostprace.info/pracovni-urazy/4-nejvetsi-rizika-pri-praci-na-pocitaci/

https://www.healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/Healthy-Digital-Media-Use-Habits-for-Babies-Toddlers-Preschoolers.aspx

https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/bolesti-krcni-patere-svalove-dysbalance

http://www.nempk.cz/vic-si-povidejte-mene-piste-esemesky-radi-neurochirurg

Nejčtenější články