Close search

Jak nafouknout den o pár hodin a stejně se dobře vyspat? Objevte polyfázový spánek

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Taky si někdy přejete, aby měl den jen o pár hodin víc. Určitě jste někdy přemýšleli kolik by se toho dalo stihnout, kdyby jste měli 2 nebo 3 hodiny navíc. Jednou z možností je si spánek zkrátit, ale tím ztrácíte drahocennou energii a není to moc produktivní. Existuje však metoda, která vám neubere energii žádnou a přesto budete spát méně

Většina lidí v dnešní době spí monofázovým spánkem 6-8 hodin denně, což je ve zvířecí říši poměrně rarita. Většina savců totiž používá polyfázový spánkový cyklus a v dřívějších dobách jsme ho podle vědců pravděpodobně praktikovali také.

Co to je polyfázový spánek?

Za polyfázový spánek, lze označit jakýkoliv režim, kdy člověk spí vícekrát denně. Například u dětí je naprosto normální, že chodí spát po obědě. Většina lidí v dnešní době však spí monofázovým spánkem 6-8 hodin denně, což je ve zvířecí říši poměrně rarita. Většina savců totiž používá polyfázový spánkový cyklus a v dřívějších dobách jsme ho podle vědců pravděpodobně praktikovali také. Ostatně i Leonardo da Vinci, Napoleon, Thomas Alva Edison a Salvador Dalí používali určitou formu polyfázového spánku. Winston Churchill tvrdil, že díky šlofíku po obědě má vlastně dva dny v jednom.

Jak to celé funguje?

Při normálním osmihodinovém spánku projde lidské tělo asi pěti spánkovými cykly, které mají 3 základní fáze. Asi nejznámější fází je REM spánek, při kterém se nám zdají sny. Další fází je potom takzvaný “hluboký spánek” neboli SWS. Mezi těmito dvěma stavy se nachází několik přechodných fází, které narozdíl od dvou předchozích, nepřispívají k regeneraci těla. Tyto mezi stavy si ukrojí největší část vašeho spánku, ale vlastně vám nejsou k ničemu dobré. Cílem metody je tedy vytvořit si takový spánkový plán, který minimalizuje čas strávený v mezi fázích. Toho se většinou dociluje zkrácením spánku v noci a zavedením takzvaných napů, jejichž ideální doba je mezi 15-26 minutami.

Jak ho zavést do běžného života.

Spánkových plánů existuje několik, ale tím nejznámějším je pravděpodobně Everyman. Funguje tak, že svůj noční spánek zkrátíte na 3-4 hodiny a nahradíte jej třemi 20 minutovými napy během dne. Nejdůležitější je zde konzistence. Mezi každým šlofíkem by měla být stejná časová prodleva. Ideálně 90-120 minut. Extrémnější verzí je poté Uberman, který je tvořen šesti dvacetiminutovými napy za den. Ano počítáte správně, to jsou pouze 2 hodiny spánku. Pokud vás téma polyfázového spánku zaujalo a přemýšlíte nad jeho zavedením, určitě doporučujeme stáhnout si knížku 4 hodinové tělo od Tima Ferrise.

POKRAČUJTE DÁLE VE ČTENÍ VE FOTOGALERII:

 

Nejčtenější články