Close search

Jak rozpoznat krizi středního věku? Snadné to není, ale jde to. Klíčem je nespokojenost

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Když se člověk přesouvá z kategorie mladý a perspektivní do seniorského věku, dostavuje se psychická krize. U někoho se nemusí projevit vůbec, dalšímu však zcela zásadně ovlivní život. Proto se hodí vědět, jakému soupeři člověk čelí. Jak vlastně onu krizi středního věku rozeznat?

Psycholožka Klára Gajdůšková střední věk definuje od 40 do 65 let, ale současně upozorňuje, že nejde o dogma. Krize středního věku může přijít i před třicítkou. Přestože se častěji spojuje s muži, týká se obou pohlaví. Jak muži, tak ženy v určité životní fázi zjistí, že jsou smrtelní. Srovnat se s tímto faktem, s vlastní smrtelností, stárnutím a tím, jak ubývají síly, znamená zvládnout krizi středního věku.

Protože člověk kvůli vlastním podvědomým obranným mechanismům nedokáže hledět pravdě zpříma do očí, projevy krize jsou různorodé. Objevují se jako zástupné problémy k řešení. Typická je nespokojenost s vlastním životem a touha po změně.

Nespokojenost se vším

V mládí býváme plni elánu, nadšení a očekávání do budoucna. Pak přijde čas, kdy si uvědomíme, že naše mladické představy nikdy nenaplníme. Zatímco po dvacítce se soustředíme na to, co bude, zpravidla s velkým nadšením, po třicítce se soustředíme na aktuální život. Proto se objevují první náznaky zklamání, rozčarování a nespokojenost.

Někdo se dokáže lehce přizpůsobit aktuálnímu stavu, zatímco druhý začne vehementně usilovat o změnu a návrat k původním ideálům. Na to však může chybět energie. Se středním věkem totiž přichází také únava.

Únava z dosavadního života

S věkem ubývá sil, ale i chutě do života. Únava postihuje všechny oblasti života, člověk je unavený i z toho, co ho dříve bavilo. Opouští koníčky, přátele, rodinu. Touží po mladistvé image, se kterou by přišla i nová chuť do života. Přichází-li, je to pouze dočasně.

Co s tím?

Základním parametrem krize středního věku je to, že je časově omezená. Dřív nebo později odezní, člověk se smíří s tím, co je. Notně tomu pomůže, když si to dokáže přiznat.

KE ZVLÁDNUTÍ NÁROČNÉHO OBDOBÍ POMŮŽE OPTIMISTICKÝ PŘÍSTUP. VÍCE VÁM PŘIBLÍŽÍ FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu