Close search

Nevraživost a únava: Jak správně začít den a pozitivně se naladit?

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Sedíte v práci a každou chvilku kontrolujete čas. Ještě pět hodin utrpení. Za pět minut se podíváte znovu. Uběhlo jich jen pět, ale vám to připadá jako věčnost. Nemůžete se dočkat, až odbije pátá hodina, vy si sbalíte a jak nejrychleji to půjde, odporoučíte se domů.

Tím vaše bručounská nálada ale nekončí. Štvou vás lidé v dopravním prostředku, štvou vás lidé na ulici. Vrcholem všeho je, když kolem vás projde slečna, co má stejné boty, které jste si zrovna včera (za nemalou částku) koupila. Za cestu domů z práce sama sebe tak otrávíte a vytočíte, že se klidně může stát, že si svůj vztek vybijete na partnerovi, mazlíčkovi, nebo prostě jen na první osobě, která se namane. Možná je ale problém ve vás, ne v lidech ve vašem okolí. Kdybyste sama sobě dokázala naservírovat každodenní situace v jiném světle, přidat jim trochu pozitivní energie, hned by se vám žilo lépe. Stačí mít radost z maličkostí nebo do své každodenní rutiny přidat pár nových „zlepšováků“.

Důležitou, zdaleka snad nejdůležitější součástí vašeho budoucího spokojeného života by měl být pořádný spánek. Žádných pět, šest hodin po party a pak hurá do práce. Jste dospělá a snad dokážete odhadnout, že když ulehnete do postele ve dvě hodiny ráno, na druhý den úplně fresh nebudete. S nedostatkem spánku logicky nepřichází jen únava, ale i podrážděnost, rozladěnost a negativní myšlenky. Celý den totiž nebudete myslet na nic jiného než jen na to, až doma ulehnete do postele, takže vaše koncentrace bude taky stát za starou bačkoru.


Abyste měla dobrý den, měla byste ho i dobře začít. Mobil nechte spinkat, nenechte se rušit zprávami od kamarádek, ty mohou počkat do tramvaje. Ráno je čistě vaše, mělo by být klidné – meditativní. Vytvořte si nějaký rituál, který vám pomůže nastartovat den. Ať už by to měla být jen v klidu vypitá káva nebo cigareta na balkoně a pozorování lidí na ulici.

Zahálet by neměl ani váš mozek. Kdy jste naposledy byla v knihovně? Pořád si říkáte, že na čtení nemáte čas, ale vzpomeňte si, kolik času strávíte denně na Facebooku nesmyslným scrollováním v naději, že narazíte na něco, co byste si mohla přečíst. Nečekejte, až vám zajímavé čtení přistane na zlatém podnose vašeho displeje a raději sáhněte po nové knize od vašeho oblíbeného autora. V klidu, třeba s horkým čajem se pohodlně usaďte, vypněte telefon a ponořte se do příběhu, který vám kniha nabízí. Váš mozek si potřebuje dát volno od každodenního stresu zaobíráním se správné projekce knižního příběhu ve vaší hlavě.

Nejčtenější články