Close search

Dunning-Kruger efekt: Hlupák neví, že je hloupý. A svou hloupost nikdy nepřizná

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Zkuste se hádat s hlupákem! Ne, racionální argumenty nemají šanci. Přesvědčit ho o něčem, co odporuje jeho rádoby pravdě? Nemožné, opravdu nemožné. Tak to bohužel je, co svět světem stojí. Od roku 1999 však pro takové konání existuje i vědecké vysvětlení. Přišli s ním David Dunning a Justin Kruger – a získali za něho Nobelovu cenu, resp. Ig Nobelovu cenu.

Ig Nobelova cena?

Vždyť je to přece jasné. Hloupost hlupáků netřeba dokazovat. Přesto či právě proto obdrželi objevitelé Dunning-Krugerova efektu tzv. Ig Nobelovu cenu. Jde o cenu, kterou udělují samotní nositelé Nobelovy ceny za neobvyklý nebo triviální výsledek vědeckého výzkumu.

Na udílení Ig Nobelovy ceny se ostatně po jejím obdržení v roce 1950 podílel i britský matematik, sociální kritik a spisovatel Bertrand Rusell.

Právě tuto osobnost přelomu 19. a 20. století proslavil také citát: „Je smutné, že hlupáci jsou si skálopevně jisti, zatímco skutečně moudří lidé jsou plni pochybností.“

Dělá citronová šťáva člověka neviditelným?

Motivací k Dunningově a Krugerově výzkumu byl absurdní případ bankovního lupiče z roku 1995. Ten dvakrát vyloupil banku. Když ho pak policie přišla zatknout, divil se, že ho vypátrali. Měl utkvělou představu, že když si obličej potře citronovou šťávou, stane se neviditelným. Svůj názor nezměnil ani tehdy, když viděl kamerové záznamy z bank, které přepadl s obličejem natřeným citronovou šťávou. Označil je za podvrh.

Na základě tohoto případu profesor psychologie z University of Michigan a Cornell University David Dunning spolu se svým kolegou Justinem Krugerem provedli Ig Nobelovou cenou ověnčený experiment. Ten prokázal, jak zkresleně vnímáme své schopnosti a znalosti.

Kdo je tady nekompetentní?

Nekompetentní člověk si dle výzkumu svoji nekompetenci není schopný uvědomit. Stejně tak zmiňovaný bankovní lupič neustoupil ze své domněnky o citronové šťávě ani na základě reálných kamerových záznamů.

Z výzkumu také vyšlo najevo, že čím hloupější člověk, tím více si věří, bez ohledu na své reálné schopnosti a znalosti. Sebevědomí není závislé na úrovni schopností, naopak, říká Dunning-Kruger efekt.

Jak vypadal výzkum Dunninga a Krugera v praxi? To vám přiblíží fotogalerie.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE: 

Nejčtenější články