Close search

Podle výzkumu láska na první pohled neexistuje! Co tedy ve skutečnosti cítíme?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Není nikoho, kdo by neslyšel o „lásce na první pohled“! Tento fenomén bezpochyby zpopularizovaly romantické komedie s klasickým scénářem: žena a muž do sebe náhodou vrazí, ženě něco upadne, muži jí to podává a v momentě střetu pohledů to mezi nimi zajiskří. Podle psychologů se takové situace stávají jen ve filmech. Pleteme si totiž lásku s něčím jiným.

„Jak jsi věděl, že je to ta pravá?“ zeptala se novinářka prince Harryho v rozhovoru po jeho zasnoubení s herečkou Meghan Markle.

„Hned od prvního setkání,“ odvětil princ.

Když i slavný britský princ prohlásí, že to byla láska na první pohled, je těžké neuvěřit této pohádce.

Nizozemští psychologové z Univerzity v Groningenu podrobili podobné výroky detailnímu průzkumu a tvrdí, že si princ Harry lásku na první pohled spletl ať už s touhou, chemií nebo chtíčem.

Výzkumu se účastnilo 396 lidí. Většinu tvořili němečtí a holandští studenti, heterosexuálové a z 60 procent ženy. Samotný výzkum byl rozdělen do dvou fází: online průzkumu a takzvaného rychlorandění („speed dating“).

V první účastníci popisovali své současné vztahy a dále jim byly ukázány fotografie cizích lidí, u kterých měli hodnotit atraktivitu a sdělit případné pocity lásky, intimity, vášně či spřízněnosti.  Poslední zmíněnou emoci upřesnili experti definicí „cítím, že tento člověk a já jsme byli stvořeni pro sebe“. A nakonec měli účastníci zaznamenat, zda během prohlížení fotografií pocítili něco jako lásku na první pohled.

V druhé fázi prošli rychloranděním. Účastníci strávili s neznámou tváří 20 až 90 minut a znovu byli tázáni. Zamiloval se někdo z nich na první pohled? Ano! Z výsledků vyplynulo 49 případů pocitu lásky na první pohled u 32 účastníků, z nichž většina byli muži. 

Vypadá to, že láska na první pohled přeci jen existuje, ale má to háček – to, o čem si účastníci výzkumu mysleli, že je láska, byla spíš silná fyzická přitažlivost k druhému člověku. Jimi popisovanou „lásku na první pohled“ prožívali nejčastěji ti, kteří svůj protějšek ohodnotili na pětibodové škále fyzické atraktivity nejlepší známkou. A smutný výsledek je také ten, že výzkumníci nezaznamenali jediný případ, kdy by láska na první pohled byla vzájemná.

„Abychom to shrnuli, naše závěry naznačují, že láska na první pohled nepřipomíná ani vášnivou lásku, ani lásku v obecnější rovině,“ řekli odborníci. Podle nich si jen pleteme tento pojem se „silnou počáteční přitažlivostí, kterou někdo milně označuje za lásku na první pohled – buď zpětně, nebo v okamžiku prvního pohledu“.

Ale pozoruhodným faktem je, že zadaní jedinci, kteří se podle svých slov zamilovali na první pohled, mají mnohem vášnivější vztah. Nesmíme zapomínat ani na fakt, že testování probíhalo v uměle vytvořeném prostředí pro seznamování, nešlo tedy o reálné situace.

A ve výsledku nezáleží na slovech, kterými pojmenujeme naše city, pokud jsou nefalšované a přerostou v krásný a dlouholetý vztah.

Nejčtenější články