Close search

Agorafobie mě nepustí ven. Jsem doma a umírám hlady, šokuje zpěvačka Sinéad O’Connor

Flickr.com/Felipe Tofani, CC BY-SA Zdroj: Flickr.com/Felipe Tofani, CC BY-SA

Irská zpěvačka Sinéad O’Connor popsala ve středu na Twitteru svůj boj s nízkým sebevědomím a agorafobií.

A i když to pak trochu zlehčuje tím, že jí vyhovují současné podmínky, kdy jsou nová pandemická opatření v Irsku snem každého agorafobika, šok ze sdělení to nijak nezmenšuje.

Sinéad volá o pomoc

Dobře, jdu na to. V posledních měsících a letech jsem tajně žila s fyzicky paralyzujícím traumatem, které souvisí s nízkou sebeúctou. Poslední dobou nejím, protože mi to způsobilo agorafobii a nedokážu jít na nákup. Umírám hlady," napsala na Twitter Sinéad O’Connor.

A poté začala zjišťovat, jestli v Irsku existují služby dodávky jídla pro lidi s duševním onemocněním, jejichž schopnost péče o sebe byla snížena. Ona teď prý žije ve velmi odlehlé části země, takže nic takového se jí nepovedlo najít.

Fanouškové její Twitter okamžitě zaplavili odkazy na různé doručovací služby, ale také na několik linek pomoci, kde by mohla v této složité době najít podporu. Jedna část příběhu končí dobře, po několika hodinách se k Twitteru vrátila a se spoustou smajlíků napsala, že je všechno v pořádku a našla rozvoz jídla i do míst, kde teď žije. Ta druhá, složitější část ale zůstává.

Boj s agorafobií

Sinéad letos únoru vysvětlovala, jak nebezpečnými se staly její duševní potíže, octla se prý až v ohrožení života. Jde o součást zpěvaččiných problému, které trvají řadu let. V srpnu 2017 třeba na Facebooku zveřejnila video, v němž mluvila o myšlenkách na sebevraždu. Krátce na to ale fanoušky ujistila, že si nechce vzít život.

Teď se k tomu nabalila také agorafobie, která se často považuje za strach z otevřených prostorů. Není to tak docela pravda. Jde o mnohem složitější problém, jehož základem je obava ze situace, kdy by se něco mohlo pokazit a nebyla by dostupná pomoc, nebo žádná možnost záchrany útěkem. Člověk s agorafobií může pracovat a přijímat návštěvy doma, bez toho, že se na něm projeví něco neobvyklého, protože je v místě, které považuje za bezpečné.

Úzkost z agorafobie se dá tlumit antidepresivami, ale nedochází k vyléčení. Na to je vhodná terapie, která pacienta denně vystavuje situacím způsobujícím úzkost, nejdřív méně náročným, pak zátěž může pomalu stoupat.

Zdroje: upnewsinfo.com, irishpost.com

Nejčtenější články