Close search

Matrix: Dvě dekády od premiéry filmu jsou z bratrů Wachowských sestry. Bojovaly s nenávistí a pokusy o sebevraždu

Warner Bros. Zdroj: Warner Bros.

Narodili se jako Laurence a Andrew Paul Wachowski, ale tato jména už dlouho nepoužívají. Místo toho dnes v Hollywoodu točí Lana a Lilly Wachowski.

Koncem devadesátých let sourozenci Wachowští, nerozlučné tvůrčí duo, pobláznili svět malým filmem, v němž přinesli do Hollywoodu inspiraci japonskými komiksy manga z prostředí umělé inteligence a vnitřků počítačů.

Ten film se jmenoval Matrix (1999), byl pořízený za překvapivě střízlivých 63 milionů dolarů (tehdy asi 2,2 miliardy korun) a je natolik cool, že ovlivnil nejen svět filmu, ale také módy. Kůže, černé kabáty a brýle se staly na jistou dobu součástí šatníků mnoha lidí.

Lana a Lilly

Už po Matrixu (1999) se začaly objevovat spekulace, že starší ze sourozenců, Larry, mohl procházet změnou pohlaví, ale jejich dvorní producent Joel Silver to všechno odbíjel s tím, že jde jen o fámy a bratři prostě nemají čas dávat rozhovory, protože se soustředí na práci.

Trvalo devět let, než po premiéře snímku Speed Racer (2008) dokončil Larry proměnu v ženu i chirurgickým zákrokem a v roce 2012 vystupuje s emotivní řečí na večeři v rámci kampaně za lidská práva. Projev trval 25 minut, část z něj probrečí, ale dostane ze sebe všechno. Včetně toho, jak ji ve škole jeptišky tloukly, když se po nástupu nezařadila mezi kluky, zmiňuje také pokus o sebevraždu. Před skočením pod soupravu metra ji ale zachrání náhodný kolemjdoucí.

Od slavného projevu vystupuje formálně jako Lana.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Siguiendo El Pulso (@siguiendoelpulso),

Mladší bratr Andrew Paul se na veřejnosti jako trans žena Lilly objevil až v roce 2016. A podle rozhovorů, které na téma dává, s přerodem, respektive tím, že se narodil do nesprávného těla, neměl v minulosti až takové potíže jako sestra.

Možná proto, že starší sourozenec tomu mladšímu prošlapává cestu a musí si vším projít jako první a intenzivněji. Lilly v rozhovoru pro The New Yorker vzpomíná, že když v roce 2002 točily v Austrálii dvě pokračování Matrixu, Lana si šla každé ráno zaplavat do oceánu v naději, že do ní narazí nějaký člun, nebo ji napadne žralok.

To už měla jejich matka Lynne podezření, že se něco děje. Přiletěla do Austrálie a Lana se jí se vším svěřila. Brzo dorazil i zbytek rodiny a tím získala Lana podporu. Po několika dnech se odvážila na rodinnou večeři v ženských šatech. Když ji a matku oslovoval číšník jako dámy, na druhý den přišla takhle oblečená i na natáčení, jako by nešlo o něco neobvyklého.

Nekonečný příběh

Wachowské mají ve filmu rády vyprávění většího množství příběhů najednou, jako inspiraci zmiňují třeba Pána prstenů. I jejich životy jsou podobné. Snaží se fungovat v Hollywoodu, kde se slabost a odlišnost moc nenosí. Je to svět, kde ženy jenom pomalu získávají své místo a pomalu se prodírají na pozice, které byly až donedávna téměř výhradně doménou mužů.

A do toho vpadnou Wachowské, které se narodily do nesprávných těl a otevírají další otázky ohledně sexuální identity. Nikdo neříká, že to budou mít lehké, i když jsou už vyrovnané samy se sebou a mají jisté kariérní postavení. Ale díky své snaze můžou být příkladem pro lidí, kteří se boří s problémy a mají pocit, že nikdo tam venku není jako oni.

Na filmy sester Wachowských se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: newyorker.com, hollywoodreporter.com

Nejčtenější články