Close search

Krok ke spokojenému životu: Proč je důležité si každé ráno ustlat postel?

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Přiznejme si to. Rána mohou být těžká. Pokud nejste zrovna ranní ptáče, které vyskočí z postele na první zazvonění budíku, pak pravděpodobně skáčete ke kávovaru, poté snídaně, obléci se a tradá z domu. Každý krok navíc, úkon navíc se přepočítává na další minuty strávené v posteli. Přece jen, jeden rituál by měl být přidán do každodenního to-do listu před odchodem z domu: ustlání postele. Proč?

Může se to zdát jako malý úspěch, ale i to se počítá! To-do listy se plní rychlostí blesku a aktivity, které za den musíme stihnout, se stále rozšiřují. Odškrtnout si hned po probuzení jeden z úkolů je perfektním začátkem dne. Zároveň naše podvědomí získá další motivaci ke splnění dalších úkonů. Další výhoda? Poté, co je postel uklizená, se nebudete chtít znovu vrátit. Přece si hned po ránu nezničíte krásně ustlanou postel, no ne?

Pořádek v posteli, pořádek v pokoji!

Jak jednoduše ošálit vaši mysl a přesvědčit se, aby ložnice byla jako ze škatulky? I ta krásná, uklizená ložnice bez jediného smítka by vypadala neuspořádaně bez ustlané postele. A funguje to i obráceně. Postel v dané místnosti zabíra drtivou část prostoru a čistá, ustlaná postel dokáže motivovat mysl k tomu, že si uklidíte i ten nedopitý čaj vedle postele.

Ustlaná postel = vyšší produktivita?

Teď si asi říkáte: "Moment, co má společného přehození přehozu přes postel s produktivitou?" Možná se to jeví jako další iracionální korelace, ale! Podle Charlese Duhigga, autor knihy Síla zvyku, je ustlání postele prvním malým úspěchem dne, který naprogramuje mozek na tu správnou vlnu. Duhhig také tvrdí, že tyto základní návyky jako je ustlání postele kumulativně vedou ke spokojenějšímu životu, lepší (sebe)organizaci, což v konečném důsledku vede k vyšší produktivitě nejen v profesním životě.

JAKÉ RANNÍ RITUÁLY DODRŽUJÍ ÚSPĚŠNÉ ŽENY? INSPIRUJTE SE VE FOTOGALERII:

 

 

Nejčtenější články