Close search

Podvodníci, kteří vydělali miliardy. Korupce i falešné testy krve

Profimedia Zdroj: Profimedia

Cesta k úspěchu je trnitá, a proto není žádným překvapením, že se někteří lidé rozhodli si svůj výšlap na vrchol trochu ulehčit. Sen o uznání a bohatství je donutil k podvodům, za které ale později tvrdě zaplatili. Kteří miliardáři padli až na samé dno?

Jobs v sukních

Americká podnikatelská hvězda a žena, o které se mluvilo jako o Stevu Jobsovi v sukních, padla z vrcholu na pomyslné dno. Elizabeth Holmes ve svých 19 letech rozjela startup Theranos, který sliboval revoluci v testování krve, nakonec ale přišla o veškeré své 4,5 miliardové jmění (v přepočtu 101 miliard korun). Elizabeth hrozily žaloby za zpronevěru a klamání nejen investorů, ale i doktorů a samotných pacientů. Slibovala totiž výsledky, které nemohla testy dokázat. Holmes se svým bývalým přítelem a kolegou Rameshem Balwani využívali reklamy a dalších nástrojů, pomocí kterých dokazovali doktorům a pacientům, že jejich testy jsou spolehlivé, i když prokazatelně věděli, že tomu tak není a výsledky mohou být nepřesné.

Největší finanční podvodník

Bývalý finančník Bernard Madoff se dlouhá léta těšil skvělé reputaci a díky tomu od investorů za příslib vysokého zhodnocení snadno získával velké finanční obnosy po dobu desítek let. Jak se ale později ukázalo, Madoff tak zpronevěřil až 65 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Celý podvod vyšel najevo až v roce 2008 a investoři tak zjistili, že je respektovaný finančník dlouhé roky oklamával pomocí takzvaného pyramidového systému. Madoff se tak z velikána Wall Streetu s majetkem okolo 826 milionů dolarů (18,6 miliard korun) zřítil až na samé dno a po rozhodnutí soudu si má odpykat až 150 let ve vězení za největší finanční podvod v moderních dějinách.

Brazilský tvrdý pád

Brazilský magnát Eike Batista se díky ropnému a těžařskému průmyslu, ve kterém působil, dostal k neuvěřitelnému jmění 35 miliard dolarů (787 miliard korun). Dlouhé roky patřil na seznam nejbohatších lidí na světě, ale jeho podnikání a nekalé praktiky ho nakonec přivedly do vězení. Batista byl v roce 2018 odsouzen ke 30 letům ve vězení za korupci. Na účet bývalého guvernéra státu Rio de Janeiro Sergia Cabrala totiž poslal více než 470 milionů Kč, aby si zajistil získání výdělečných zakázek. I když byl Batista považován za symbol brazilského hospodářského rozmachu, z jeho podnikatelského impéria po jeho zatčení nezbylo skoro nic. Přišel o veškerý svůj majetek a byl tak nucen oznámit bankrot.

PODÍVEJTE SE V GALERII NA PODVODNÍKY, KTEŘÍ KVŮLI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘIŠLI O MILIARDOVÉ JMĚNÍ. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu