Close search

Film Kdyby tisíc klarinetů: Jak se soudruzi marně snažili pošpinit Karla Gotta

Česká televize Zdroj: Česká televize

Opilí stáli na balkoně, močili na sovětskou delegaci a zpívali: "Tam, kde šumí proud..." Touto pomluvou se komunistická mašinerie snažila snížit popularitu Karla Gotta po úspěchu filmu Kdyby tisíc klarinetů. Česká televize snímek mimořádně, jako poctu velkému umělci, zařazuje do vysílání.

Kdyby tisíc klarinetů je již legendární, a ve své době velmi úspěšný muzikál z roku 1964, ve kterém hrála celá řada tehdejších hvězd. Ve výpravném, na šedesátá léta velmi drahém snímku účinkovali kromě Karla Gotta také Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová, Jana Brejchová nebo Jiří Suchý. Děj je jednoduchý - vojáci z místní posádky v lázeňském městečku Alkalis najdou zalíbení v hudebních nástrojích, ve které se jim promění zbraně.

Vzrůst popularity

Film byl po uvedení do kin podroben nemilosrdné kritice, ale návštěvnost byla rekordní. Přišly na něj více než čtyři miliony diváků. A komunistickým pohlavárům se to začalo zajídat.

Ve snímku totiž zazněla řada písní, z nichž se staly skutečné hity (Babetta, Kapitáne, kam s tou lodí, Motýl apod.), a především pak duet mladičkého Gotta s Evou Pilarovou "Je nebezpečné dotýkat se hvězd" tak říkajíc vystřelil až do nebe. Popularita "Káji Gotta", jak mu fanoušci začali říkat, se řítila nahoru raketovou rychlostí, což tehdejší režim neměl tak úplně pod kontrolou. A k tomu ten "rebelský čert" Matuška ze Semaforu.

Natáčení filmu Kdyby tisíc klarinetů bylo bezesporu divoké. A prostředek, jak "těm mladým" - tedy Gottovi, Matuškovi a Pilarové - trochu přibrzdit kariéru, ležel režimu doslova před nosem na talíři. Vznikla z toho bizarní fáma...

Opilci na balkoně

Komunistická propaganda vymyslela příhodu, která - byť se dodnes opakuje v některých článcích - se nejspíše nikdy nestala: Totálně opilí Gott, Matuška a Pilarová se prý vypotáceli na balkon hotelu v Karlových Varech, kde během natáčení bydleli, a začali z něj močit přímo na hlavy sovětské delegace. Gott do toho měl zpívat "Tam, kde šumí proud" a Matuška ho prý doprovázel popěvkem "A cáká, a cáká, a cáká..." Matuška s Pilarovou za to poté vyfasovali roční zákaz mimodivadelního vystupování, na Gotta si už režim netroufnul.

"Zvláště po uvedení filmu se o nás rozšířily ústním podáním fámy, na nichž nebylo zbla pravdy. Nám připisované kousky jsme ani nemohli stihnout, protože se měly odehrávat podle očitých svědků v jeden jediný okamžik na nejrůznějších místech republiky," řekl později v této souvislosti Karel Gott.

Eva Pilarová po letech vzpomínala, že chtěli fámy o divokých mejdanech uvést na pravou míru a natočili o tom pořad, který pak ale televize nesměla vysílat. "Takže kdo chtěl, ten tomu věřil. Dodnes to některým lidem nevysvětlíte," uvedla.

Gotta to nezastavilo

Stoupající věhlas Karla Gotta nicméně smyšlená fáma o močení na sovětské papaláše nezastavila. Během následujících let nazpíval další oblíbené hity (Trezor, Lady Karneval, Hej, páni konšelé apod.), získal první zlatá alba, zvítězil v řadě soutěží a stal se hvězdou mezinárodního rozměru...

NA MLADIČKÉHO GOTTA, SKANDÁLY I ÚSMĚVNÉ OMYLY VE FILMU KDYBY TISÍC KLARINETŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Nejčtenější články