Close search

Poezie si našla své místo i ve světě technologií. Důkazem jsou básníci na Instagramu

Pixabay Zdroj: Pixabay

Dokonale vyladěné obrázky, filtry a úchvatné barvy. Instagram je primárně vizuální sociální sítí, právě toto zaměření z něho udělalo mezi jinými sociálními médii hvězdu. O to je překvapivější, že právě tady našla své místo i poezie, jeden z nejčistších způsobů sebevyjádření, který však s obrázky nemá vůbec nic společného.

Že poezie skutečně táhne, dokazuje i popularita básníků na Instagramu. Tím nejslavnějším je internetový básník, který si říká Atticus.

Nejde jen o obrázky

S rostoucím množstvím fotek na Instagramu, které už začínají být tak trochu jedna jako druhá, stoupá zájem i o čistý text - poezii. Právě poezie je totiž založená na autenticitě, která se na sociálních sítích oceňuje. Životy jako podle šablony, úsměvy jako z reklamy na zubní pastu nebo stopadesáté záběry z tzv. instagramových míst už nikoho příliš nezaujmou. V záplavě fotek a barev tak vyčnívá černobílý text poezie.

Atticus a ti další

Na Instagramu má asi 1,3 milionu sledujících. Přestože je jeho identita neznámá, řadí se mezi největší influencery a je také jedním z nejúspěšnějších současných básníků. Jeho poezii, verše či hesla si lidé dokonce nechávají tetovat na tělo.

Atticus vydal také několik sbírek poezie, v češtině zatím vyšla jedna, pod názvem Láskou ji nespoutáš (v originále Love Her Wild).

Poezii nabízí i instagramový profil thepacifiedsoul se 180 tisíci sledujícími, ke kterému existuje také stejnojmenná webová stránka. Poetické texty a příběhy na svém Instagramu nazvaném Rainbowsalt prezentuje i Bianca Sparacino, influencerka, která se rozhodla ovlivňovat druhé výhradně prostřednictvím slov.

Instagramová poezie v češtině

Fenomén #instapoetry však nutně nemusí znamenat pouze anglické texty. Na sociálních sítích působí i čeští básníci, na Instagramu se dá najít i česká poezie, třeba jako psano_strojem s téměř 40 tisíci sledujícími, nebo zapiskyumelce Honzy Doležala s téměř 30 tisíci sledujícími. Texty Honzy, nebo také „toho kluka z twitteru", navíc provází i zajímavé komiksové ilustrace.

ZAJÍMÁ VÁS INSTAGRAMOVÁ POEZIE? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Nejčtenější články