Close search

Prostopášný Douglas Fairbanks válčí s vládou a milionáři aneb Jak Zorro mstitel pomohl přivést na svět Batmana

United Artists Zdroj: United Artists

Snímek Zorro mstitel, který položil základy superhrdinského žánru a představil světu nového Douglase Fairbankse, měl premiéru 27. listopadu 1920.

Jde o 90minutový němý snímek, který dnešního diváka, odchovaného přeplácanými barvami, hlasitým zvukem a velkým plátnem multikina, patrně už nezaujme.

Ale je to rovněž film, který položil jak základy superhrdinského žánru, tak dobrodružných romancí, které jsou populární dodnes.

Z jako Zorro

Notoricky známý příběh se odehrává ve španělské části Kalifornie 19. století - Diego Vega (Douglas Fairbanks), vyfintěný synek bohatého farmáře, si nenechá líbit, jak ostatní movití vlastníci půdy a vláda utiskují pracující lid. Navenek nedá na sobě nic znát, ale ve volných chvílích se převléká za neohroženého hrdinu Zorra, ne nepodobného britskému Robinu Hoodovi.

Aby se to trošku zamotalo, Diego se dvoří, byť ne moc šikovně, krásné Lolitě (Marguerite De La Motte), na kterou si brousí zuby také zlotřilý kapitán Ramon (Robert McKim). Nejde ale o klasický milostný trojúhelník, protože je tady ještě jedna osoba. Lolita má totiž oči jen pro Zorra, který se šarmem a grácií poráží zloduchy a jizví jejich tváře písmenem Z.

Nový Fairbanks

Zorro mstitel znamenal pro Douglase Fairbankse nejen ohromný komerční úspěch, ale také přerod z představitele komediálních rolí do odvážného muže akce. Přesně takového, jakého ho známe dodnes. Předtím točil příběhy ze současnosti, ale ta se divákům postupně zajídala, protože svět kolem nich trpěl první světovou válkou a jejími dozvuky. Nemluvě už o španělské chřipce, která si vyžádala životy 50 milionů lidí po celém světě.

Ti, co přežili, potřebovali únik, ale ve filmech už ho nenacházeli. Fairbanks proto dostal radu, aby zkusil lidové hrdiny nebo pohádkové příběhy. Něco z jiné doby a jiných míst, co by si pohrávalo s fantazií diváků. Moc se mu do toho původně nechtělo, ale pak přišel Zorro mstitel (1920), kostýmní historický příběh se slavnou literární předlohou Johnstona McCulleyho. Projekt posloužil jako test, jestli publikum přijme i jiného Fairbankse.

A díky tomu, že do hrdiny vložil svůj šarm, charisma, vtip a výtečnou pohybovou průpravu, snímek zaznamenal ohromný úspěch. Bylo to důležité nejen pro něho samotného, protože byť Zorra produkoval přes svou společnost Douglas Fairbanks Pictures Corporation, šlo rovněž o první titul, který uvedlo do kin studio United Artists. To Fairbanks založil s dalšími filmovými legendami - Mary Pickford, Charliem Chaplinem a D. W. Griffithem.

Jak Zorro stvořil Batmana

Dobová kritika nebyla příliš nadšená, třeba The New York Times popsaly Fairbanksovo herectví jako prostopášné, hodnověrnost původního příběhu prý vzala zasvé a z citů se stal romantický nonsens. Oceňují ale akční scény, obsazení a především hvězdu v hlavní roli.

Plná kina pak ukázala, co diváky opravdu baví a Douglas Fairbanks se následně pustil do série kostýmových historických dobrodružství Tři mušketýři (1921), Robin Hood (1922) nebo Zloděj z Bagdádu (1924).

Není bez zajímavosti, že Zorro měl ohromný vliv na spoustu fiktivních hrdinů, kteří bojovali se zločinem a zlem jako takovým. Patrně nejvíc na něm staví Batman, pro jehož autora Billa Fingera je přímou inspirací nejen dvojitá identita bohatého muže nebo barva kostýmu. Bruce Wayne, který se ve volném čase převléká za Batmana, totiž zažil iniciační moment po promítání Zorra mstitele (1920). Když vycházel s rodiči z kina, přepadne je lupič a po krátké potyčce se z Bruce stává sirotek, který zasvětí život boji se zločinem.

Na unikátní fotografie z filmu Zorro mstitel se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nytimes.com, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu