Close search

První Američan ve vesmíru byl také tím nejstarším. John Glenn se mezi hvězdy vrátil ve věku 77 let

Wikimedia Commons/NASA, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/NASA, Public domain

Bylo mu 77 let, když se vrátil tam, kam létají jen ti nejlepší z nejlepších. Americký hrdina John Glenn se 29. října 1998 stal nejstarším člověkem ve vesmíru.

Dvě fotografie nahoře od sebe dělí 36 let. Dost na to, aby vyrostla nová generace a svět se změnil k nepoznání. Co ale zůstalo neměnné, je lidská touha dobývat vesmír. A to v jakémkoliv věku.

Boj o první místo

John Glenn, podplukovník americké námořní pěchoty, byl ve finální sedmičce, kterou si v roce 1959 vybrala NASA, aby se stali prvními americkými astronauty. Zkušený pilot absolvoval téměř 150 bojových misí během druhé světové války a létal také v Koreji. V roce 1957 uskutečnil první nonstop nadzvukový let napříč Spojenými státy americkými, trasu mezi Los Angeles a New Yorkem zvládl za tři hodiny a 23 minut.

V dubnu 1961 vyfoukli Rusové Američanům jedno velké prvenství, když se Jurij Gagarin stal prvním člověkem ve vesmíru. NASA kontrovala několika suborbitálními lety, které končí jen na hranici vesmíru a po několika minutách zamíří zpět do atmosféry. A aby nebyli pořád jen ti druzí, rozhodli se posunout laťku výš.

Tehdy se na scéně objevuje John Glenn, který 20. února 1962 na kosmické lodi Friendship 7 setrval na oběžné dráže Země pět hodin. Stal se z něj národní hrdina a v New Yorku mu dokonce vystrojili průvod. Paradoxně mu dosažený úspěch zkomplikoval kariéru, protože ho už nepustili k létání do vesmíru, aby NASA v případě havárie nepřišla o svůj nový symbol.

Návrat legendy

Rozčarovaný Glenn po dvou letech opustil NASA a dal se na dráhu politika. Několikrát byl zvolen do kongresu a v roce 1984 se neúspěšně ucházel o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu. Tím ale jeho vesmírný příběh nekončí, protože se v roce 1998, to mu bylo 77 let, vrátil nahoru na palubě raketoplánu Discovery. Stal se tak nejstarším člověkem ve vesmíru.

Nešlo ale o náhodný výstřelek nebo službu pro populárního kongresmana, to by nahoru patrně nikdo jiný nelétal. Glenn totiž pozorně sledoval dění kolem NASA a v polovině 90. let si uvědomil, že některé fyzické změny, k nimž dochází v průběhu letu do vesmíru, jako je ztráta kostní a svalové hmoty nebo krevní plazmy, jsou stejné jako ty, které provází stárnutí. Napadlo ho, že by NASA měla v rámci některé z misí poslat také staršího člověka a že by to měl být on.

Začal lobovat u tehdejšího ředitele NASA Dana Goldina, který by souhlasil za splnění dvou podmínek - musí existovat vědecký důvod pro účast staršího člověka a Glenn absolvuje stejné fyzické zkoušky jako mladší astronauti. Glenn proto uskutečnil vlastní výzkum na toto téma a prošel všemi potřebnými testy. Do vesmíru se vrátil 29. října 1998 na palubě raketoplánu Discovery a účastnil se třeba experimentů na monitorování spánku. Po této satisfakci odchází ze senátu a jde do důchodu. Zemřel 8. prosince 2016 ve věku 95 let.

Zdroje: history.com, kosmonautix.cz

Nejčtenější články