Close search

NASA se povedl unikátní kousek: Mise Osiris-Rex přistála na asteroidu Bennu a odebrala vzorky. Přiveze je v roce 2023

NASA/Goddard/University of Arizona Zdroj: NASA/Goddard/University of Arizona

Mise Osiris-Rex téměř dva roky obíhala okolo asteroidu Bennu. Teď se konečně úspěšně dotkla jeho povrchu a doslova z něj vysála vzorky.

Aby se toto historické prvenství NASA povedlo, musela se sonda velká přibližně jako dodávka na malou chvíli dotknout povrchu Bennu, rozvířit tam prach a rychle nabrat vzorky.

Daleká cesta

Bennu není jednolitý asteroid, spíš jde o rotující shluk hornin, které drží pohromadě gravitace. Je široký přibližně 510 metrů a nachází se asi 322 milionů kilometrů od Země. Mise Osiris-Rex se k němu vydala v září 2016.

O čtyři roky později, poté co asteroid téměř polovinu tohoto času jen obíhala, nabrala zatím nezpřesněné množství povrchu asteroidu. Může jít o něco mezi několika dekagramy a dvěma kilogramy. Poté se rychle stáhla do bezpečí.

Od příletu k Bennu sbírala sonda a její kamery data a obrázky, aby pomohla týmu NASA dozvědět se víc o složení asteroidu a zmapovat nejlepší potenciální místa k přistání a pro sběr vzorků. Když konečně došlo na 4,5 hodiny trvající manévr s odběrem vzorků, v NASA se mohli jenom koukat, protože signálu trvá cesta mezi Bennu a Zemí až 18 minut. Samotný úkon proběhl díky přístroji, který je zjednodušeně popisován jako zpětný vysavač. Pokud se v nejbližších hodinách potvrdí, že nabral dostatek vzorků, pustí se Osiris-Rex na zpáteční cestu. V opačném případě dojde na opakování pokusu. Domů se sonda vrátí v roce 2023.

Bennu jako relikt minulosti

Podle dat, která zatím posílá sonda Osiris-Rex zpátky, šlo všechno jako na drátkách. Dante Laurreta z University of Arizona, který misi šéfoval, nezastíral nadšení. Deset let plánování konečně přineslo ovoce. „I když máme před sebou další práci, abychom mohli určit výsledek, už úspěšný kontakt a zpětný chod od Bennu jsou pro tým velkým úspěchem,“ říká Lauretta.

Podle NASA je Bennu kus prvotní horniny, který byl svědkem celé historie sluneční soustavy. Na své oběžné dráze se přibližuje k naší planetě, a proto je považován za asteroid blízký Zemi. Je možné, že se v příštím století přiblíží k ještě blíž, ale šance na kolizi je malá.

Zdroje: cnn.com, nasa.gov, bbc.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu