Close search

Před 75 lety srovnala atomová bomba město Hirošima se zemí. Když se usadil prach, zůstala stát budova českého architekta

Wikimedia Commons/Public domainShigeo Hayashi, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Public domainShigeo Hayashi, Public domain

Japonsko představovalo pro náchodského rodáka Jana Letzela druhý domov. Vytvořil zde i své nejslavnější dílo, které přežilo výbuch atomové bomby a dodnes je památníkem událostí z 6. srpna 1945.

Nejslavnějším dílem Jana Letzela je Průmyslový palác v Hirošimě, stavba, jež jako jedna z mála přetrvala výbuch atomové bomby.

Stojí dodnes, ponechána svému osudu bez rekonstrukce, jako památka na temnou dobu, která si vyžádala desetitisíce mrtvých.

Architekt jde do světa

Jan Letzel se narodil 9. dubna 1880 v Náchodě do rodiny hoteliéra Jana Letzela. Po studiích architektury na uměleckoprůmyslové škole v Praze se v letech 1903-04 podílel na na přestavbě pražského Hotelu Evropa, který dodnes sídlí na Václavském náměstí. Z původně novorenesanční stavby jej Letzel a jeho kolegové předělali na secesní.

Mladý architekt poté zamířil do světa, a tak jeho patrně jedinou, samostatnou stavbou realizovanou v České republice, zůstává lázeňský dům v Mšeném u Budyně nad Ohří. Do svých oblíbených secesních motivů tady zakomponoval japonské prvky, co jako kdyby předznamenalo jeho budoucnost.

Ještě ale má před sebou zastávku v Egyptě, kde se stává členem ateliéru dvorního architekta egyptského místokrále Fabricia Paschy. Brzo ale přichází nabídka z Japonska, které se otevírá světu a lačně nasává všechny možné vlivy. Letzel sem vnesl evropské prvky, zejména secesi, která už v té době byla trošku na ústupu. Ne tak v Japonsku, respektive jeho tvorbě. Díky tomuto mixu mu místní říkali Yokon wasai, člověk propojující evropské (západní) a japonské myšlení a cítění.

Palác v. atomová bomba

V Japonsku zakládá společnost Letzel & Hora, jejíž záběr je opravdu široký - od dívčí školy přes hotel až po vilu. Letzelovou nejznámější realizací ale zůstává Průmyslový palác v Hirošimě, jedna z mála budov, které vydržely výbuch atomové bomby Little Boy. Tu americká armáda shodila na město 6. srpna 1945.

Bytelnost Letzelova návrhu se ukázala hned, jak se usadil prach. Odolná železobetonová konstrukce zůstala stát uprostřed širých plání, které kdysi byly rušným městem. Na historických fotkách doprovázejí Průmyslový palác jen pahýly stromů a všudepřítomné ruiny.

Bomba Little Boy byla vypuštěna v 8:15 místního času a explodovala ve výšce 580 metrů. Průmyslový palác se nacházel přímo pod ní a měl by patřit k nejvíc zasaženým. Jenže právě toto umístění ho vlastně zachránilo.

Z části za to může fakt, že Letzel postavil třípatrový secesní palác s železobetonovou konstrukcí, která byla vyzděna cihlami a díky tomu by vydržela i silnější zemětřesení. A z části to, že výbuch se opřel do konstrukce v takovém úhlu, že ho ta masa materiálu ustála. Prosklená kupole, okna a interiéry byly samozřejmě zničené. A uvnitř sídlící ministerští úředníci se v žáru 4000 stupňů doslova vypařili.

Hirošima na kolenou

Zbytek města, který tvořily vesměs dřevěné budovy, dopadl o poznání hůř. Výbuch srovnal se zemí na 62 000 domů. Pletzelova stavba, která se i nadále tyčila nad zbořeništěm Hirošimy, se stala mementem atomové zkázy a následně také památníkem míru.

I proto je dodnes v takovém stavu, v jakém ji uviděli první lidé, kteří prohledávali trosky města. Pro ruiny se vžil název Atomový dóm a dnes je nejen na seznamu památek UNESCO, ale také vyhledávaným památníkem.

Jan Letzel se toho už nedožil. Po sérii zemětřesení, které zničily část jeho staveb, se na začátku 20. let vrací zdrcený domů. Oficiálně kvůli obchodu a dodávkám materiálu. Není na tom ale moc dobře, zejména psychicky, a po dlouhé hospitalizaci umírá 26. prosince 1925 v léčebně pro duševně choré. Pohřben je v rodném Náchodě.

Na nezlomnou stavbu Jana Letzela se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: ceskatelevize.cz, atelierph.cz, wikipedia.org, lidovky.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu