Close search

Po koronaviru možná přijde další pandemie. Tentokrát bude v ohrožení duševní zdraví

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Pandemie koronaviru ovlivňuje o poznání širší spektrum našich životů, než by se na první pohled zdálo. Nejde totiž jenom o riziko nákazy a následných zdravotních komplikací, ale také o to, jak aktuální situaci zvládá naše psychika.

Pustíme si zprávy a kromě počasí jsou všechny tematické bloky ovlivněny koronavirem: od společnosti, přes politiku a ekonomiku až po kulturu. Prakticky není úniku. Na sociálních sítích to vypadá podobně. A tím vlastně výčet našich kontaktů s okolním světem končí.

Pro většinu lidí představují dlouhé týdny strávené uvnitř náročné období. A je jedno, jestli se jich přímo dotkla nákaza. I když si to možná neuvědomujeme, uzavření, byť s rodinou, totiž jenom zvyšuje všudepřítomný otisk pandemie.

Kdo ještě? Všichni!

Často se mluví o lidech v první linii, kteří nasazují životy a zdraví, obětují nejenom sebe, ale možná také své rodiny. Tato skupina na tom je nejhůř a až všechno odezní, bude patrně potřebovat pomoc, aby se s traumatizujícími zážitky vyrovnala. I když jde o profesionály, stejně jsou to stále lidé.

Zbytek populace je také, byť v jiné míře, zasažen emocionálním traumatem. Nejen z toho důvodu, že by někdo z blízkých mohl být postižen koronavirem a zemřít, ale i kvůli obavám ze ztráty práce a s tím spojených finančních rizik. V prvních týdnech pandemie byl také znatelný strach z opravdových sociálních kontaktů, které nesly riziko nákazy. Lidé se nesetkávali se širší rodinou, známými, a na ulici se vyhýbali jeden druhému. To všechno jsou zážitky, kterých se nelze jen tak zbavit.

Situace se začíná vracet do normálu, ale už se mluví o další vlně pandemie, a odborníci, jako je třeba Bill Gates, tvrdí, že se tyto věci budou v příštích letech opakovat.

Duševní zdraví výzvou

S vážnými psychickými problémy od úzkostných poruch až po těžké psychózy se léčí asi deset procent Čechů,“ cituje server irozhlas.cz Martina Anderse, přednostu psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Podle něj ale může mít potíže až 30 procent populace, jenže většina z nich není terapeuticky ošetřena. „Je otázkou, zda nedojde k rozvoji příznaků právě u těch skrytě nemocných, na které může tato extrémní situace zapůsobit."

Až se svět vypořádá s pandemií koronaviru, musí se pustit do duševního zdraví lidstva. To bude jedna z největších výzev nadcházejících let.

Na to, jak se zbavit stresu, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: longislandpress.com, irozhlas.cz

Nejčtenější články