Close search

Elon Musk si našel cíl bližší než Mars. Teď míří na naše mozky

Neuralink Zdroj: Neuralink

Elon Musk nepřestává udivovat šíří svého záběru. Vedle letů do kosmu a elektromobilů si vybral také něco menšího, ale rovněž s obrovským významem.

I když hodlá uveřejnit bližší informace o svém tajemném start-upu Neuralink až příští měsíc, už teď se objevují informace o tom, že Musk a jeho lidé přišli s dalším průlomem. Jen se to netýká vesmíru. Zatím.

Hudba v mozku

Začalo to výměnou na Twittru, která možná byla zinscenovaná. U Muska by totiž nepřekvapilo, kdyby i tohle bylo součástí jeho kampaně. Jeden z fanoušků se ho zeptal, jestli bude možné poslouchat hudbu přímo z čipů a miliardář odepsal prosté „Ano."

Už dávno se ví, že jedna z jeho společností, Neuralink, pracuje na rozhraní mozek-počítač. Podle nových informací by mělo zvládnout streamovat hudbu přímo do mozku. Alespoň tak to zatím Musk tvrdí.

Některá špičková sluchátka už teď slibují posílat hudbu přímo do mozku, ale dosahují toho tím, že zasílají vibrace do lebky. Nejde o přímou stimulaci neuronů. Mozek do tohoto procesu vnáší až Neuralink.

Čip na Parkinsona

Společnost Neuralink byla založena před čtyřmi lety a od té doby je ohledně jejich aktivit, na Muskovy poměry, podezřelé ticho. Loni miliardář promluvil o tom, že pracují na zařízení, které by přímo propojilo čip implantovaný do mozku a počítač.

Z kusých informací víme, že by tohle zařízení mohlo přispět ke kontrole hladiny hormonů a využít je třeba k úlevě od úzkosti. Technologie by také měla obnovovat nervová spojení a pomáhat lidem trpícím mozkovými nemocemi, jako je třeba Parkinsonova choroba. Muska ale neuspokojí jen tak něco. Neuralink podle jeho slov lidem umožní konkurovat umělé inteligenci.

Je zde ale několik problematických částí. Musk, byť dosáhl ohromných pokroků v cestách do vesmíru, má často hlavu v oblacích a dodržovat termíny mu moc nejde. Navíc teď do Neuralinku hledá odborníky na robotiku nebo histologii, co je věda o mikroskopické struktuře živočišných tkání a orgánů mnohobuněčných organismů.

Zdá se, že propojení stroje a mozku řeší za pochodu a s každým dalším krokem vpřed se objevují nové problémy a výzvy. Pokud se ale do toho zakousne jako do vesmíru, časem možná budeme o Neuralinku slyšet víc. A patrně přímo v našich mozcích.

Zdroje: independent.co.uk, digitaltrends.com, futurism.com

Nejčtenější články