Close search

Galaxie na útěku: Hubbleův vesmírný dalekohled pozoroval neobvyklý úkaz

ESA/Hubble & NASA, M. Stiavelli Zdroj: ESA/Hubble & NASA, M. Stiavelli

Hubbleův vesmírný dalekohled zachytil zvláštní chování galaxie s názvem NGC 7513. Vzdaluje se od nás rychlostí 1564 kilometrů za sekundu.

Byť by se mohlo zdát, že noční obloha je nehybná, protože každý večer vidíte ty samé objekty na stejném místě, není to celkem tak. Alespoň ne z dlouhodobého hlediska, respektive toho opravdu dlouhodobého, které se počítá na miliony let.

Galaxie v pohybu

Některé galaxie, jako třeba Mléčná dráha a Andromeda, jsou zachyceny ve vlastním gravitačním tahu, respektive se navzájem přitahují, až se nakonec možná spojí. Andromeda je obklopena spoustou menších galaxií a předpokládá se, že jich v uplynulých miliardách let pohltila na stovky. Velká většina galaxií v našem vesmíru se od sebe naopak vzdaluje.

Odborníci NASA a ESA, kteří sledují data z Hubbleova vesmírného dalekohledu, zveřejnili fotku galaxie NGC 7513. Podobá se Mléčné dráze, má pernatou spirálu a válcovitou strukturu s centrálním uspořádáním hvězd.

Důvod, proč je teď zajímavá galaxie, kterou německý astronom Albert Marth objevil v roce 1864, spočívá v tom, že se od nás vzdaluje. Její chování je neobvyklé, ale vědci v minulosti pozorovali podobný úkaz již několikrát. Dokazuje, že vesmír se neustále rozpíná a dochází i ke zvětšování prostoru mezi galaxiemi.

Sochař hvězd

Galaxie NGC 7513 se od nás vzdaluje rychlostí 1564 kilometrů za sekundu, co si můžeme dát do kontextu třeba s oběhem Země kolem Slunce. Naše planeta se pohybuje jenom rychlostí 30 kilometrů za sekundu. Rychlost světla je pro změnu o poznání vyšší - 299 792 kilometrů za sekundu.

NGC 7513 je zatím vzdálená přibližně 60 miliónů světelných let a nachází se v souhvězdí Sochaře, které bylo objeveno až v novověku, neváže se k němu tedy žádná báj, jako je to třeba v případě souhvězdí Býka nebo Blíženců.

Sochaře popsal v roce 1754 francouzský astronom Nicolas-Louis de Lacaille, který zatřídil celkem 14 souhvězdí. Původně mu dal název Sochařská dílna, ale ten byl později zkrácen.

Zdroje: sciencetimes.com, spacetelescope.org, bgr.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu