Close search

Zapamatujte si, jak vypadá noční obloha. Elon Musk a jeho projekt Starlink ji totiž změní

Wikimedia Commons/NORAD and USNORTHCOM Public Affairs, Public domain/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/DECam DELVE Survey Zdroj: Wikimedia Commons/NORAD and USNORTHCOM Public Affairs, Public domain/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/DECam DELVE Survey

Elon Musk má momentálně na oběžné dráze Země 653 satelitů z konstelace Starlink. A to ještě není všechno, do roku 2027 jejich počet stoupne na neuvěřitelných 12 000.

Papírově to vypadá lákavě - kolem celé planety budou obíhat satelity, které zabezpečí nerušený příjem širokopásmového internetového signálu prakticky kdekoliv. Má to ale několik háčků.

Je to hvězda nebo satelit?

Odborníci už dlouho upozorňují, že na oběžné dráze Země začíná být plno. Vedle vědeckých satelitů se tam pohybuje spousta komerčních misí a tím se zhoršuje viditelnost nejen pro amatérské pozorovatele, ale i pro profesionály.

Astronomové teprve začínají chápat celou řadu dopadů na tuto disciplínu. Astrofotografie, amatérská astronomie a běžné lidské zkušenosti s hvězdami a Mléčnou dráhou jsou již ovlivněny,“ stojí v prohlášení stovek astronomů, kteří se setkali na virtuální konferenci SATCON1.

Pokud se do oběhu dostane příliš velké množství satelitů létajících na nízké orbitě, ani když se jejich dráhy naplánují co nejšetrněji, nemůže to plně zabránit dopadům na současné nebo plánované vědecké programy pozemních astronomických zařízení. A také na běžné pozorování oblohy. Ostatně, malá ukázka je na fotografii v úvodu článku - světlé čáry, které křižují oblohu, patří do satelitní konstelace Starlink od Elona Muska.

Starlink a jeho následovníci

Na rozdíl od Muskovy společnosti SpaceX, která opakovaným použitím motorů a raket výrazně snížila cenu za lety do vesmíru, životnost satelitů Starlink, kterých má ve finále být 12 000, je odhadována na 5 let. Pak se řízeným pádem nechají shořet a nahradí je druhá generace.

Z oblohy tedy jen tak nezmizí. Astronomové ze SATCON1 proto navrhují, aby vlády zamezily vzniku tak masivních satelitních konstelací, jako je Starlink. Nebo aby se alespoň pohybovali na nižší oběžné dráze, přibližně do výšky 600 kilometrů, byly tmavé a rotovaly, aby odráželi co nejméně slunečního světla. Jejich efekt bude patrný pořád, ale už nebude tak výrazný.

Jenže to není všechno, po Starlinku se na podobný projekt chystá také Jeff Bezos s Amazonem. Nedávno dostal povolení k vypuštění 3236 satelitů, které by rovněž měly zprostředkovat internet celému světu. Noční obloha už patrně nikdy nebude stejná.

Zdroje: noirlab.edu, iflscience.com

Nejčtenější články