Close search

Teoretický fyzik Matt Caplan už ví, co zničí vesmír. Jen to zatím neexistuje

Zdroj:

Teoretický fyzik ze Státní university v Illinois vypočítal, které vesmírné těleso ukončí naší existenci. Čekat na něj ale budeme miliardy let.

Vesmír začal velkým třeskem a jeho poslední vteřiny patrně nebudou jiné. Parafrázováním slov klasika se dá říct, že do minulosti neodejde tiše.

Hodně daleký výhled

Jde o neuvěřitelně vzdálenou budoucnost," říká fyzik Matt Caplan ze Státní university v Illinois. Jeho nová studie ukazuje, jak se mohou mrtvé hvězdy změnit v nadcházejících eonech, co jsou nepředstavitelně dlouhá časová období.

Pro porovnání se historie Země počítá na čtyři eony, které nejsou sice stejně dlouhé, ale pohybují se v rozmezí od stovek milionů let až po miliardy. Je to prostě hodně. A to znamená, že až vesmír dospěje na konec své poutě, nejen že u toho nebude nikdo z nás, ale, pokud bereme v potaz černé scénáře, patrně ani z našich lidských potomků.

Jaderné reakce uvnitř hmotných hvězd produkují železo, které hvězda nemůže spálit, hromadí se tedy a časem způsobí kolaps hvězdy. To z ní vytvoří supernovu. Menší hvězdy, mluvíme o objektech, které jsou stále násobně větší než Slunce, nemají gravitaci nebo hustotu, aby mohly ve svém jádru produkovat železo, takže z nich se supernovy nestávají.

Teorie černého trpaslíka

Podle Caplana se vyhořelé bílé trpasličí hvězdy mohou proměnit v železné černé trpaslíky, kterým následně potrvá hodně dlouho, než explodují. A zničí celý vesmír. Předpokládá se, že než se z bílého trpaslíka stane černý, zabere to víc času, než prozatím existuje vesmír. A ten má přibližně 13,8 miliardy let.

Galaxie se rozptýlí, černé díry se budou odpařovat a expanze vesmíru roztáhne všechny zbývající objekty tak daleko od sebe, že žádný z nich nikdy neuvidí explozi," vysvětluje doktor Caplan. Podle jeho tvrzení nebude ani fyzicky možné, aby světlo cestovalo tak daleko.

Černí trpaslíci zatím neexistují. Mají ale blízko k hnědým trpaslíkům, z nichž jeden je na úvodní ilustraci k článku. „Je těžké představit si, co bude následovat, ale černá trpasličí supernova by mohla být poslední zajímavou věcí ve vesmíru," dodává Caplan.

Zdroje: illinoisstate.edu, news.com.au, newatlas.com

Nejčtenější články