Close search

Jaké by bylo mít během holokaustu Instagram? Příběh malé Evy

Repro Instagram.com/eva.stories Zdroj: Repro Instagram.com/eva.stories

Ve výběru profilu se můžete den po dni seznámit s třináctiletou Evou Heymann, která je na zmrzlině se svým bratrancem. Konce války se nedožije, to však ještě neví. O čem mluvíme? O unikátním projektu na Instagramu, který přibližuje Osvětim moderním způsobem, a to zejména mladší generaci.

Příběh Eva vypráví od svých narozenin až po deportaci do koncentračního tábora den po dni prostřednictvím nástroje InstaStory od Instagramu. Ve výběru na jejím profilu pak najdete několik stories z každého dne. Projekt primárně cílí na mladší generaci, která není vždy s historií druhé světové války dostatečně obeznámena. Důvodem je prý především to, že na základních školách se věnuje více času v hodinách dějepisu Mezopotámii, Egyptu a staré Číně než novodobějším událostem.

Kde se příběh odehrává?

V jednom z nejděsivějších míst druhé světové války. V Osvětimi, polském okresním městě v Molopolském vojvodství, kde za druhé světové války němečtí nacisti zbudovali táborový komplex Auschwitz (česky Osvětim). V něm zemřelo za války více než 1,3 milionu vězňů. Tábor byl osvobozen v lednu 1945 Rudou armádou pod velením maršála Koněva a stal se jedním z nejhrůzostrašnějších míst druhé světové války.

Druhá světová válka na Instagramu

Kampaň mladé Evy se stala okamžitě virální, měla statisíce sdílení. Trailer shlédněte zde:

Příběh podle skutečnosti

Jde o skutečný příběh zavražděné maďarské dívky. Účet na Instagramu zaznamenává invazi do Maďarska až do roku 1944. Obsahuje dnes populární hashtagy, internetový žargon či emoji, které jsou typické pro 21. století a pro mladou generaci. Skutečná Eva se totiž narodila v Nagyvaradu v Maďarsku a poté, co se její rodiče rozvedli, žila s prarodiči. Deník si začala psát ve třinácti letech v únoru 1944 a v říjnu, o osm měsíců později, byla v Osvětimi zavražděna.

Její matka, která holokaust přežila, deníky své dcery našla a nechala je zveřejnit. Sama si však později vzala život. Neschopnost vyrovnat se s tragédií a zacházením, kterému byli lidé v koncentračních táborech vystaveni, měla mnohdy na svědomí lidské životy i po skončení války. Zařazení do „normálního života“ bylo pro mnoho z nich takřka nemožné.

Eva uvede diváky neformální větou "Ahoj, jsem Eva. Toto je moje stránka. Pojďte za mnou." Má oblečené modré sako ve stylu tehdejších 40. let a natáčí se populární selfie metodou, známou dnes téměř každému. Říká, že jednou chce být zpravodajkou. Poslední příspěvek je z 31. května. O tři dny později byla Eva deportována do Osvětimi, kde byla zavražděna.

Kdo za tím stojí?

Inspirován Deníkem Anny Frankové vytvořil Mati Kochavi – izraelský hi-tech miliardář pocházející z rodiny přeživších holokaustu – a jeho dcera Maya krátká videa, která mají osvěžit blednoucí vzpomínky na děsivou genocidu. Hlavní myšlenkou byl dnešní svět sociálních medií, který by mohl populární formou přiblížit události, které chtěli přenést i na současnou mladou generaci. "Pokud chceme přinést vzpomínku na holokaust mladé generaci, musíme s ní jít tam, kde mladá generace je. Na Instagram," říká Mati Kochavi.

Příběh není jen nahodilým nápadem, na jeho realizaci pracovalo více než 400 zaměstnanců a herců, měl rozpočet ve výši několika milionů dolarů včetně propracovaných cisternových vozů a vlaků.

Vlna kritiky na sebe nenechala čekat

Projekt neměl jen kladné ohlasy, objevovaly se názory, že problematiku holokaustu bagatelizuje. V některých videích totiž Eva používá hashtag #lifeduringwar a svou polohu označuje "Ghetto". Instagramový účet byl inzerován i v Izraeli na velkých billboardech. Ty zobrazovaly ruku za ostnatým drátem s mobilním telefonem.

Izraelský deník Haaretz upozornil ve svém sloupku na to, jak nevhodným způsobem je příběh prezentován, a že povede k vlně nevhodných selfies v koncentračním táboře. Na skromnou obranu projektu, desítky nevhodných selfies se objevují denně a netýkají se pouze koncentračních táborů.

Autoři však doufají, že normální problémy, které se zde objevují, jako Eviny narozeniny, rozvod jejich rodičů, chlapci či touha po tom, být jednou slavná, bude právě to, co se mladší generace dotkne, osloví je a dovede je k uvědomění, jak byla válka pro takové lidi zásadní a život měnící. Pokud se chcete na Evy příběh podívat, naleznete ho zde.

Zdroje:

Instagram.com/eva.stories

Haaretz.com

The Guardian, Instagram holocaust diary evastories…

Middleeastmonitor.com, Jewish teens holocaust doom…

Wikipedia, Osvětim, Auschwitz

Nejčtenější články