Close search

Neúcta k obětem Černobylu, nebo touha po znalostech? Internetem se šíří nevhodná selfie

Instagram Zdroj: Instagram

Seriál Černobyl, který velmi otevřeně popisuje tragické události z noci 26. dubna, kdy na severu Ukrajiny došlo k havárii na jaderné elektrárně. Není tak divu, že je tato katastrofická událost v posledních týdnech velkým tématem a mnozí lidé se snaží o osudech hrdinů z elekrárny dozvědět více. Někteří to ale se svým zájemem přehánějí a na místě tragédie si pořizují velice nevhodné fotografie.

I když černobylská tragédie lákala zájemce o nadpřirozeno již mnoho let, v poslední době se s turisty, kteří se jedou podívat na místo katastrofy, jakoby roztrhl pytel. Město Pripjať, ve kterém dříve bydleli převážně zaměstnanci elektrárny se svými rodinami, se také stalo velmi oblíbenou destinací pozorovatelů.

Mnozí z nich nejspíš ve skutečnosti chtějí vidět místo, kde zahynovalo velké množství statečných lidí, kteří se do poslední chvíle snažili odvrátit katastrofu, nebo alespoň zmírnit její následky. Avšak najdou se i takoví, kteří velké, ale nechvalně proslulé jméno využívají pro vlastní potřeby.

Někteří z návštěvníků tragického místa si začali v černobylské zóně pořizovat nevhodné fotografie a zveřejňovat je na svých sociálních sítích. Podobné jednání velmi rozhořčilo společnost, jelikož mnozí lidé mají ještě v živé paměti osudy všech, kteří kvůli výbuchu reaktoru přišli o život.

Trdé kritice veřejnosti také například čelí i rakouská influencerka a Julia Baessler, která se během své cesty po Ukrajině v tomto květnu, rozhodla podívat i na zničenou černobylskou elektrárnu. Pořídila několik fotografií a po zveřejnění na svých sociálních sítích, se na ni spustila vlna kritiky. Lidé vyjadřovali názor, že se Baessler jenom snaží přiživit na tragédii druhých.

Influencerka to začala popírat a informovala své sledující, že se tam vydala s přítelem, který je inženýr a protože ji samotnou zajímá jaderná fyzika. Snímky však Baessler později odstranila.

Podívejte se v naší fotogalerii na snímky některých turistů z Černobylu.

Nejčtenější články