Close search

Profesoři byli stejně staří jako studenti: Zajímavosti z filmu Cesta do hlubin študákovy duše

ceskatelevize.cz Zdroj: ceskatelevize.cz

Kdo by si nechtěl připomenout zlaté časy prvorepublikového Československa a filmografii z té doby. Zavzpomínejme na prvotřídní a úspěšný film režiséra Martina Friče Cesta do hlubin študákovy duše, který je dodnes oblíbeným snímkem, jak u pamětníků tak i u mladé generace.

Film Škola základ života z roku 1938 sklidil u diváků velký úspěch a proto se režisér Martin Frič rozhodl natočit další pokračování ze studentského prostředí na motivy knihy Jaroslava Žáka Študáci a kantoři. Jaroslav Žák se podílel spolu s Martinem Fričem na scénáři. Jako základní postavu filmu si vybrali starého profesora fyziky Rabišku, který sbírá študácké kuriozity. K němu přidali ohromně laskavou postavu profesora přírodopisu Matulku, který teprve za pomoci studentů a profesorského sboru složí na prahu stáří poslední závěrečné zkoušky.

Zbývající momenty filmu zaplnili tvůrci studentským humorem a spousty prvotřídních rošťáren, které především iniciuje stejně jako v Škole, základ života, Ladislav Pešek jako student Kulík. František Filipovský hraje třídního šprta, nesmělého profesora Matulku ztvárnil Jindřich Plachta, matikáře Vobořila Jaroslav Marvan.

Dnes je tato studentská veselohra z roku 1939 téměř kultovní záležitostí.

Zajímavosti z filmu

1. V rolích studentů si zahráli herci, kterým bylo v době natáčení téměř tolik, jako jejich profesorům. Např. „studentům“ Ladislavu Peškovi bylo 33 a Františku Filipovskému 32 let, „profesorům“ Jindřichu Plachtovi bylo 40, Jaroslavu Marvanovi 38 a Miloši Nedbalovi dokonce 33 let.

2. Režisér Martin Frič a autor předlohy Jaroslav Žák se během natáčení stali dobrými přáteli. Za války, když nastala krize, posílal Jaroslav Žák Fričovi zásoby cigaret, které tehdy nebyly moc k dostání a byly drahé.

3. Ladislav Pešek, který hrál rozverného studenta Kulíka, později přiznal, že i on byl v reálném životě lump a dokonce si od svého profesora vysloužil pořádnou facku.

4. Původně měl film končit úspěšným koncertem studenta Vaňka, kterého hrál Rudolf Hrušinský st., nakonec ale dali tvůrci do závěru filmu úspěšnou státnici profesora Matulky.

5. Předlohou autorovi Jaroslavu Žákovi byl pro postavu profesora Matulky jeho kolega učitel, který měl trému ze státní zkoušky.

6. Ve filmu si zahrál chorvatský herec Zvonimir Rogoz se svojí dcerou Libuší Rogozovou

7. Režisér Frič pracoval rád v noci, protože mu tak do díla nemohl mluvit producent, který nebýval v noci v ateliéru.

 

Nejčtenější články