Close search

Timeblocking: Převezměte zpět kontrolu nad svým pracovním dnem

pexels.com Zdroj: pexels.com

Cítíte se tak, jakoby jste vůbec neměli čas na vlastní práci? Skáčete mezi projekty, neustále kontrolujete emaily nebo vám dny rozbíjí časté schůzky? Pak jste se stali obětí své vlastní agendy a je načase to změnit.

Podstatou timeblockingu, jak už sám název napovídá, je rozdělit svůj den do časových bloků, ve kterých se věnujete jedné konkrétní činnosti nebo skupině úkolů. Při této metodě je skoro nutnost si své úkoly roztřídit podle priorit a podle toho plánovat svůj den. Ideální je si večer předem sednout a zhodnotit, co vše chcete zítra stihnout. Poté si buď do kalendáře, diáře nebo prostě na papír rozdělte svůj den do konkrétních bloků.

Dělejte jen jeden typ činnosti najednou

Variací na timeblocking je takzvaný task batching. Podstatou je stále plánovat svůj den v blocích času, ale místo toho, abyste každý úkol plánovali zvlášť, sjednotíte úkoly do skupin a vyhradíte časový blok pro jednotlivé skupiny. Například si můžete vyhradit půl hodiny na emaily, 2 hodiny na hlubokou práci nebo si naplánovat, že telefonáty budete vyřizovat každý den jen hodinu od čtyř do pěti.

Dejte svým dnům jednotné téma

Extrémnější verzí pro ty z vás, kteří toho mají opravdu hodně a musí pracovat na několika kategoriích úkolů najednou je metoda Day theming. Jde o metodu, kdy každému svému dnu přidělíte určité téma, kterému se budete věnovat. Například podnikatelé musí řešit velmi velké spektrum úkolů od marketingu po logistiku. Pokud věnujete každý den jen jedné kategorii, vytvoříte si vzorec chování, který vám pomůže nepřeskakovat mezi kontexty, díky čemuž budete daleko produktivnější.

NEJČASTĚJŠÍ PŘEŠLAPY, KTERÝM JE DOBRÉ SE PŘI ZAVÁDĚNÍ TIMEBLOCKINGU VYHNOUT, NAJDETE V GALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu