Close search

Jak mít pořádek v úkolech i v životě? Naučte se metodu Get Things Done

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Také se vám někdy stalo, že jste úplně vypustili deadline na nějaký projekt nebo zapomněli popřát dobré kamarádce k narozeninám? Naše hlava je skvělá na vytváření nápadů, ale v jejich uchování trochu pokulhává. Právě proto David Allen vytvořil techniku Get Things Done neboli GTD.

Celá metoda je rozdělena do několika kroků, které stále opakujete. Nejdříve musíte vše zachytit. Úkoly, nápady a cokoliv chcete udělat. Ideální je mít jedno místo, kde si vše poznamenáte hned ve chvíli, kdy vás to napadne.

Jak to celé funguje?

Metoda nespecifikuje, zda to má být papírový blok nebo nějaká to-do aplikace. Vyberte si, co je vám nejpohodlnější. Ve druhé fázi vše, co jste si zapsali, musíte zpracovat. U každého záznamu se sami sebe zeptejte, jestli jde o informaci, na základě které můžete jednat nebo jde o něco, co chcete odložit na později. Pokud jde o úkol nebo něco, co vyžaduje vaši akci, zeptejte se sami sebe jestli daný úkol zabere více než 2 minuty. Pokud zvládnete aktivitu udělat do dvou minut, udělejte ji hned, pokud ne přidejte ji do svého seznamu akcí.

Jakmile jste všechny své záznamy zpracovali musíte vše zorganizovat. Podle Davida Allena můžete své úkoly organizovat podle tří proměnných.

Podle projektu - například organizace narozeninové párty nebo příprava prezentace do práce

Podle času - časově specifické aktivity, které musíte udělat v určitý čas, jako například schůzky nebo narozeniny, byste si měli poznačit do kalendáře

Podle kontextu - zde jde o to dát dohromady aktivity, které jsou si nějak podobné. Potřebujete například vyřídit nějaké telefonáty, napište si to dohromady.

Tyto proměnné můžete mezi sebou kombinovat jak se vám zlíbí. Zde je na vás jak si metodu upravíte. Je důležité se sám sebe zeptat co je další akce, kterou musíte provést, abyste daný úkol splnili. Úkol, který jste pojmenovali zorganizovat narozeninovou párty není moc specifický. Vždy tedy úkol rozdělte do menších částí nebo změňte jeho název tak, aby bylo jasné, co máte dělat ve chvíli, kdy se rozhodnete úkol vykonat.

Hlavní bod programu: revize

Máte vše roztříděné a zorganizované a víte přesně, co máte dělat. Jak ale zaručíte, že vše funguje správně? Udělejte si revizi. Ideálně si každý den rozplánujte, co přesně chcete dělat, na základě svých listů akcí. Každý týden si potom vyhraďte čas na revizi, kdy projdete, zda je vše v systému a jestli jste na něco nezapomněli. Pokud vás metoda zaujala a chcete se do ní opravdu ponořit, doporučujeme přečíst si knížku Get Things Done od autora této metody.

V GALERII NAJDETE 5 TIPŮ, JAK ZVÝŠIT SVOJI PRODUKTIVITU V PRÁCI:

Nejčtenější články