Close search

Jak se rozhodnout a nelitovat? Jak překonat rozhodovací paralýzu?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Schopnost rozhodovat se je jednou z klíčových schopností úspěšných lidí. Mnoha lidem však bohužel chybí. Pro lidský mozek je totiž rozhodování vyčerpávající. A tak v případě, kdy se má rozhodovat mezi obtížně porovnatelnými variantami, raději nevybere žádnou.

Žijeme ve světě neomezených možností. Možnosti jsou však také variantami, ze kterých musíme volit. Čím více variant, tím těžší je rozhodování.

Méně je více

Je to především množství variant, které nás paralyzuje. To, co se jeví jako svoboda, nás nakonec omezuje. Máme-li si ulehčit rozhodování, vyplatí se zrevidovat počet možností, jednoduše některé okamžitě zavrhnout.

Své mozkové kapacitě můžeme prospět tak, že se zaměříme na ta opravdu významná rozhodnutí a jiná eliminujeme. I Steve Jobs to praktikoval, když si oblékal každý den stejný černý rolák. Také bývalý americký prezident Barack Obama přiznal, že nosí jen modrý nebo šedivý oblek a že to dělá právě proto, aby minimalizoval počet svých rozhodnutí. „Nechci se rozhodovat, co budu jíst nebo co si obléknu, protože mám mnohem důležitější věci na rozhodování,“ prohlásil.

Nezapomínejte na zdravý rozum, ani na emoce

Stanovte si priority. Snáze tak vyhodnotíte skutečně významná rozhodnutí i jejich jednotlivé varianty. Hledejte podklady pro rozhodování, ale nečekejte, až jich budete mít dost. Snažte se nevolit tu nejpohodlnější, ale upřednostňujte tu nejpřínosnější variantu.

Přemýšlejte o budoucnosti, přestože vás mozek bude směrovat k té nejrychlejší a nejsnazší možnosti. Myslete na to, že špatná nálada či aktuální nadšení vás mohou navést nežádoucím směrem. Přesto emoce k rozhodování patří.

Intuitivní rozhodování

Své emoce či intuici při rozhodování nezavrhujte. Právě intuitivní rozhodování, založené na osobních hodnotách a zkušenostech, dokonce i těch neuvědomělých, může nahradit nedostatek dostupných informací. Potvrzuje to i profesor psychologie a neurovědec Antoine Bechara.

Ten provedl několik výzkumů se zjištěním, že rozhodování bez zapojení emocí bývá vysoce riskantní a v konečném důsledku špatné. Pokud se člověk vyzná ve svých emocích, dokáže s nimi efektivně pracovat a využít je ve svůj prospěch. Nakonec i emoce jsou signálem, který pomáhá s rozhodováním o správné variantě.

JAK SE ROZHODOVAT A NEDĚLAT CHYBY? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu