Close search

Proč miminka pláčou: Podle vědců tím u matky nastartují oxytocin, který podporuje tvorbu mateřského mléka

Unsplash Zdroj: Unsplash

Miminka pláčou z různých důvodů, třeba je něco bolí, mají hlad a tak dále. Podle vědců z NYU Grossman School of Medicine může křik novorozenců stimulovat u matek tvorbu mateřského mléka. Prostě si objednávají jídlo...

Když miminko pláče, rodiče se ho snaží ukonejšit a utišit. Není to totiž moc příjemný zvuk a navíc nikdo nemá rád dětský pláč. Jenže on má i jeden mimořádně důležitý význam. Bez něj by totiž malý človíček možná byl o hladu...

Proč je důležitý pláč miminek

Magazín SciTechDaily upozornil na studii vědců z NYU Grossman School of Medicine, kteří se zaměřili na tvrzení tradované stovky let. Říká se, že pláč může sám o sobě přimět matku, aby se jí spustila tvorba mateřského mléka. Už i studie staré desítky let ukázaly, že takové volání po jídle, a nikoli samotné sání, podněcuje k největším návalům oxytocinu. Doposud ale nebylo jasné, jak to funguje.

Zajímavé je, že v mozku je jakási zábrana, která číhá na takzvané falešné poplachy. To znamená, že se tvorba mléka nezpustí při každém dětském pláči. Musí být delší. Oxytocin se začne uvolňovat až po 30 vteřinách. "Naše zjištění odhaluje, jak plačící dítě upozorňuje mozek své matky, aby se její tělo připravilo na kojení," vysvětluje spoluautor studie Habon Issa. A dodává, že bez takové přípravy může dojít k několikaminutové prodlevě mezi sáním a tokem mléka, což může vést k frustrovanému dítěti a vystresovanému rodiči.

Zmiňovaná studie byla provedena na myších, ale patrně to bude u všech savců stejné. Matka příroda zařídila ještě několik věcí. Pláč miminka spustil zvýšenou tvorbu oxytocinu pouze u samic, které již rodily. A navíc reagovaly pouze na zvuky svých mláďat.

Zdroje informací:
Nature.com: Neural circuitry for maternal oxytocin release induced by infant cries
Scitechdaily.com: Oxytocin Surge: Brain Circuit Discovered That Explains Why Infant Cries Prompt Milk Release

Nejčtenější články