Close search

Závislost na intimním styku: Podle nové studie za to může vyšší hladina oxytocinu

Unsplash Zdroj: Unsplash

V periodiku Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism nedávno vyšla studie, podle které se u mužů závislých na sexu objevují vyšší hladiny hormonu lásky oxitocinu.

O studii píše i web Scitechdaily, který uvádí, že oxytocin je hormon produkovaný hypotalamem a vylučovaný hypofýzou. Hraje klíčovou roli v sexuálním chování a abnormální hladiny hormonu mohou přispívat k hypersexuální poruše.

Oxytocin a závislost na sexu

Hypersexuální porucha zahrnuje nadměrné trvalé sexuální chování související s různými náladovými stavy, impulzivností a prožitím ztráty kontroly. Vědci analyzovali vzorky krve 64 mužů s hypersexuální poruchou a 38 zdravých mužů a zjistili, že hypersexuální muži měli vyšší hladiny oxytocinu v krvi.

Zjistili jsme, že muži s kompulzivní poruchou sexuálního chování měli vyšší hladiny oxytocinu ve srovnání se zdravými muži," cituje Scitechdaily Andrease Chatzittofise z University of Cyprus Medical School.

Třicet mužů s hypersexuální poruchou prošlo programem kognitivně behaviorální terapie a po léčbě zaznamenali významné snížení hladiny oxytocinu a hypersexuálního chování. Podle autorů studie hraje oxytocin důležitou roli v závislosti na sexu a může být potenciálním cílem i pro budoucí farmakologickou léčbu.

Zdroje informací:
Scitechdaily.com: Men With Sex Addiction May Have Higher Levels of “Love Hormone” Oxytocin
Academic.oup.com: High Plasma Oxytocin Levels in Men With Hypersexual Disorder

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu