Close search

Svět jí ležel u nohou, dnes žije na ubytovně. Jak dopadla Poslední naděje Věry Bílé?

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí fenoménem romské hudby. Pak ovšem přišel pád. Po smrti syna a manžela se topila v depresích, měla existenční problémy a žila na ubytovně. Před dvěma lety jí nabídl spolupráci kapelník Dušan „Džino“ Čonka, který se snaží o propojení romského folklóru s tvrdým rockem. Režisér David Vondráček zachytil období nového startu zpěvačky v dokumentu Poslední naděje Věry Bílé. Jak tato poslední naděje dopadla?

Svět ji ležel u nohou

Věra Bílá byla kolem roku 2000 nejznámější českou zpěvačkou ve světě. Vyprodala pařížskou Olympii. V Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi. Společně s rokycanskou kapelou Kale získala ve Francii za album Rom pop ocenění za nejlepší desku roku v kategorii world music.

Věra Bílá stála na pódiu naposledy před deseti lety. Pak dala přednost „výherním“ automatům v Rokycanech před vystoupením v Královské opeře v Madridu a v newyorské Carnegie Hall. Věru Bílou ve světě proslavil dnes již zesnulý hudební producent Jiří Smetana (otec moderátorky a zpěvačky Emmy Smetany).

Impuls k natočení dokumentu

S Věrou Bílou natáčel dokumentarista David Vondráček několikrát, mimo jiné před patnácti lety do pořadu GEN – Galerie elity národa. Díky vzájemné důvěře prý zpěvačka pustila kamery i do svého největšího soukromí.

„Před dvěma lety mi Věra volala, ať přijedu do jedné vesnice u Chebu k frontmanovi kapely Roma Rock ‚Džinovi‘ Dušanu Čonkovi, že mi něco předvede,“ popisuje Vondráček vznik nejnovějšího projektu. „Přijel jsem tedy a byl jsem překvapený. Jednak dosud neznámým rockovým zpěvem Věry a také její spoluprací s kapelou. Věra vypálila rockovou baladu s romskými folklorními prvky. Byl jsem úplně uhranutý tou sugestivitou. Intuitivně jsem tušil, že zde vzniká něco absolutně nového, co by stálo za dokument.“

Vondráček prý cítil, že zpěvačka získala nový impulz k životu, který ztratila, když jí zemřel syn a manžel. Navíc se zadlužila a opustila kapelu Kale. Vycouvala z domluvených koncertů, včetně vyprodané Carnegie Hall a vydělané peníze mizely v hracích automatech. Vše nasvědčovalo tomu, že se na pódia už nevrátí.

Naděje zemřela

„Mám chuť do zpívání. Vím, že jsem starší ženská, ale se srdíčkem,“ říká Věra Bílá v dokumentu. Spolu s Džinem připravovala album a plánovala velkolepou koncertní šňůru. Nový snímek o její nové životní a hudební etapě přesto nicméně happy endem pro dnes čtyřiašedesátiletou zpěvačku neskončil. Krátce před vydáním společného alba a cestou do Norska jejího nového kapelníka odvedla policie. Nikdo nevěděl proč.

Pravdivý dokument o jejím životě

Dokument bez obalu ukazuje důvody toho, proč se Věra Bílá nemůže po opakovaných pokusech dostat zpátky do normálního života, i když by asi ráda. Opravdu pravdivý a emotivní počin Davida Vondráčka měl premiéru na podzim loňského roku. Dokáže se Věra Bílá ještě někdy zvednout ze dna a navázat na svoji slávu a úspěch, který bezpochyby před více než 15 lety zažívala?

 

Nejčtenější články