Close search

Připálené rošty sporáku už vás nikdy nevyděsí! Objevte 3 zázračné kroky, které je promění k nepoznání

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Čištění roštů plynového sporáku patří mezi méně oblíbené domácí práce, ale je klíčové pro vzhled kuchyně i bezpečné vaření. Usazená mastnota, připáleniny a zbytky jídla nejenže kazí dojem, ale mohou také ovlivnit chuť připravovaných pokrmů a v krajním případě představovat riziko. S tímto průvodcem však bude údržba mnohem jednodušší.

Než se do toho pustíte

Než začnete, ujistěte se, že jsou rošty zcela vychladlé. Poté je opatrně vyjměte ze sporáku. Připravte si dřez, vanu nebo dostatečně velkou nádobu, kam se rošty pohodlně vejdou. Budete potřebovat horkou vodu, běžný saponát na nádobí, jedlou sodu a houbičku nebo měkčí kartáček.

Osvědčený postup krok za krokem

Nejúčinnější metodou je rošty nejprve odmočit. Položte je do vany či dřezu, zalijte horkou vodou a přidejte pár kapek saponátu. Nechte je ponořené přibližně 20 až 30 minut. Horká voda s čisticím prostředkem uvolní většinu mastnoty a připečených zbytků.

Po odmočení přichází na řadu mechanické čištění. Použijte houbičku nebo kartáček a odstraňte změklé nečistoty. Vyhněte se kovovým drátěnkám a jiným agresivním nástrojům, které by mohly poškodit smaltovaný nebo litinový povrch.

Co dělat s opravdu odolnou špínou?

Pokud na roštech stále zůstávají připáleniny, vytvořte si jednoduchou, ale účinnou pastu smícháním jedlé sody s malým množstvím vody. Tuto pastu naneste na znečištěná místa, nechte několik minut působit a poté místo opět jemně dočistěte kartáčkem. Jedlá soda funguje jako šetrné abrazivo, které si poradí i s odolnými usazeninami. V případě extrémního znečištění lze sáhnout po speciálních chemických čističích, ale je nutné dbát pokynů výrobce, zajistit dobré větrání a rošty po čištění dokonale opláchnout.

Důkladné opláchnutí a prevence rzi

Ať už jste použili jakýkoli způsob, na závěr rošty důkladně opláchněte čistou teplou vodou, abyste odstranili veškeré zbytky nečistot i čisticích prostředků. Klíčovým krokem je jejich dokonalé osušení čistou utěrkou. Zabráníte tak vzniku koroze a zajistíte, že se rošty po vrácení na sporák nepřilepí k hořákům.

Nejlepším tipem je pravidelnost. Pokud budete rošty čistit alespoň jednou měsíčně, zabráníte hromadění odolné špíny a každá další údržba bude o poznání rychlejší a snazší.

Zdroj: Southern Living, AOL, Pinterest

Nejčtenější články