Close search

Pral se s kolegy a měl české předky: Málo známý osud Ripa Torna, zesnulé hvězdy Mužů v černém

Columbia/Sony Zdroj: Columbia/Sony

Zesnulý americký herec Rip Torn, kterého čeští diváci znají především díky roli ve sci-fi komedii Muži v černém, měl velmi zajímavý osud. Hrdě se hlásil k českým kořenům, při rvačkách s kolegy prý neváhal vzít do ruky kladivo a ostře kritizoval politiku. To mu vyneslo pověst bouřliváka...

Horkokrevný herec z Texasu to během své kariéry rozhodně neměl jednoduché. Potíže mu neslo jeho celé jméno, které zní Elmore Rual Torn junior. Lidé z branže tenhle jazykolam nevnímali příliš dobře, často byl terčem různých vtípků. To ale herce s českými kořeny donutilo pracovat ještě mnohem tvrději.

Torn se narodil v roce 1931 do zemědělské rodiny, která se hrdě hlásila k tomu, že má německo-rakousko-česko-moravské kořeny. Přezdívka Rip byla v hercově rodině tradiční, ponechal si ji i během své umělecké kariéry. Už jako maldý odjel z rodného Texasu a začal studovat herectví. Mnohem více se o něm však paradoxně mluvilo v souvislosti s jeho povahou. Někteří ho považovali za horkokrevného,  výbušného a nespolehlivého.

Sám Torn se těmto nařčením vždy bránil a měl jednoduché vysvětlení: Často otevřeně vyjadřoval nespokojenost s vládou a například i s válkou ve Vietnamu. Kvůli tomu prý měl někdy potíže dostat roli. Tvrdil, že se necítil být na černé listině, a rozhodně nesouhlasil s přízviskem nespolehlivý. Během své kariéry prý nikdy nevynechal jediné představení.

Konflikt s nožem

Tornovo jméno bylo také dlouhé roky spojováno s dramatickým incidentem, ke kterému došlo mezi ním a režisérem Dennisem Hopperem. Torn si měl zahrát ve filmu Bezstarostná jízda, který pojednával o éře hippies. Když šel na setkání s Hopperem a hvězdou filmu, hercem Peterem Fondou, došlo k potyčce. Během večeře se prý pohádali a Hopper později tvrdil, že ho Torn ohrožoval nožem. Torn se zase dušoval, že nůž vytasil Hopper. Herec nakonec roli nezískal, radoval se z ní Jack Nicholson. Když ale později Hopper v médiích o incidentu promluvil, Torn na něm vysoudil 475 tisíc dolarů.

Kladivo v akci

Další památnou potyčkou v Tornově životě byla rvačka s jeho přítelem, spisovatelem Normanem Mailerem. K dramatické situaci došlo při natáčení experimentálního filmu Maidstone z roku 1970. V jedné z vrcholných scén měl Torn bez varování přijít k Mailerovi, který hrál postavu obávající se o život, a bez varování jej udeřit po hlavě kladivem. Mailer, kterému po úderu tekla krev, se začal bránit. Během potyčky kousl Torna do ucha, načež ho Torn začal škrtit. Rvačku ukončila až Mailerova manželka, která oba muže odtrhla od sebe. Celá rvačka se přitom natáčela na kameru.

Kariérní úspěch

Torn v průběhu života střídal práci před kamerou a na jevišti. Na začátku kariéry účinkoval ve filmech Král králů, Cincinnati Kid nebo Pork Chop Hill. V devadesátých letech jej přivedla na výsluní role ve snímku Chraň si svůj život! Na divadelních prknech mu velmi sedly hry dramatika Tennesseeho Williamse. Získal i nominaci na divadelní cenu Tony.

Velký úspěch mu ale přinesla role producenta Artieho v talkshow Larryho Sanderse. Díky ní získal roku 1996 televizní cenu Emmy a na dalších pět byl nominován například za účinkovaní v sitcomu Studio 30 Rock. Čeští diváci ho pak pak znají díky roli v hollywoodském trháku Muži v černém, kde ztvárnil Zeda, šéfa tajné organizace.

Torn byl celkem třikrát ženatý a má šest dětí. Podle rodiny zemřel v poklidu ve svém domě obklopen svými nejbližšími. Bylo mu 88 let.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA OSUD RIPA TORNA, BOUŘLIVÁKA S ČESKÝMI KOŘENY

Nejčtenější články