Close search

Miliardářem po padesátce: Kdo si na obrovské jmění počkal opravdu dlouho?

Wikimedia Commons/Secretaría de Cultura Ciudad de México from México, CC BY Zdroj: Wikimedia Commons/Secretaría de Cultura Ciudad de México from México, CC BY

Pozornost se obvykle soustředí na mladé dravce jako Mark Zuckerberg nebo Kylie Jenner, kteří vydělali první miliardy krátce po dvacátých narozeninách. Je ale spousta zajímavých lidí, jenž za svým deseticiferným snem vykročili o něco pomaleji.

Nejslavnějším příkladem člověka, který se stal miliardářem v pozdním věku, je samozřejmě Warren Buffett. Aktuálně čtvrtý nejbohatší člověk na světě disponuje majetkem v hodnotě 69,8 miliardy dolarů (1745 miliard korun).

Buffett si koupil první akcie na burze jako jedenáctiletý, ve třicítce se stal milionářem, ale na status miliardáře si musel počkat dalších šestadvacet let. Nespěchal a jeho cesta k úspěchu je důkazem, že trpělivost se vyplácí.

Volání za miliardy

V současné době je dvanáctým nejbohatším člověkem osmdesátiletý Carlos Slim, jehož jmění se odhaduje na 50,8 miliardy dolarů (1270 miliard korun). V letech 2010-13 byl dokonce nejbohatším mužem planety.

Mexičan Slim má podíly snad ve všech myslitelných oblastech: od telekomunikací, přes stavebnictví a nemovitosti až po spotřební zboží. Vlastní dokonce 17 % podíl v slavných novinách The New York Times.

Carlos Slim se milionářem stal ve věku pětadvaceti let a první miliardy se dočkal po 51. narozeninách.

Kdo si počká...

Ke zbohatnutí v pozdním věku je kromě dlouhověkosti potřeba sbírat neustále zkušenosti a nebát se občas zkoušet i něco nového, nebo se alespoň tvrdohlavě držet toho, čemu věříte. To jsou základní body, které se opakují v životopisech všech opravdu úspěšných lidí.

Patrně nejdéle na miliardové jmění čekal magnát z oblasti hotelů a kasin, Sheldon Adelson, jehož jmění dosáhlo deseticiferných hodnot až když mu bylo 68 let. Dnes, o téměř dvě dekády později, se jeho majetek odhaduje na 32,5 miliardy dolarů (812,5 miliardy korun).

Na další miliardáře, kteří k obrovskému jmění přišli až po padesátce, se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu