Close search

Nejúspěšnější muzikál historie: Fantom opery má na kontě přes 140 milionů diváků a vydělává miliardy

Broadwaydirect.com Zdroj: Broadwaydirect.com

Legendární muzikálová scéna na Broadway bude ještě řadu měsíců zavřená, ale její nejslavnější představení vedou vlastní život nejen tam. Tituly jako Fantom opery, Lví král nebo Bídníci totiž vydělávají po celém světě.

V porovnání s filmem, který se „jen“ natočí a uvede do distribuce, to muzikály mají o něco náročnější a představují běh na delší trať. Kromě počáteční investice si totiž každé jedno představení vyžaduje dodatečné náklady.

Podle odhadů stojí příprava jednoho broadwayského muzikálu 10-20 milionů dolarů (25-50 milionů korun) a náklady na jeden týden uvádění se můžou vyšplhat až na milion dolarů (25 milionů korun).

Tóny peněz

Pokud se na úspěšnost muzikálů podíváme podle toho, kolik měly diváků, vyhrává legendární Fantom opery, který se na Broadway uvádí od 26. ledna 1988. V České republice se jeho nastudování hrálo ještě do loňského června.

Muzikál byl přeložen do 15 jazyků, díky čemu ho v 35 zemích a 166 městech vidělo přes 140 000 000 diváků. Tak rekordní číslo žádný jiný muzikál historie nikdy nepokořil.

Na Broadway je také s 13 370 představeními suverénně nejhranějším kouskem a je největším generátorem příjmů a zaměstnání v historii této divadelní scény.

Podle údajů stránky Broadwaydirect.com, která se specializuje na muzikály, stála před třiceti lety produkce Fantoma opery 8 milionů dolarů (odhadem 236 milionů korun československých), dnes by to bylo přibližně 20 milionů (500 milionů korun).

Řvoucí hit

Z pohledu tržeb ale klasiku střídá něco jiného - Lví král. Byť jsou jeho filmové verze, ať už kreslená z roku 1994, nebo loňská digitálně animovaná, známější, muzikál je úspěšnější. A to dokonce několikanásobně. Oba filmy utržily přibližně 2,6 miliardy dolarů (65 miliard korun), muzikál k říjnu 2019 překročil na tržbách hranici 9,1 miliardy dolarů (227 miliard korun).

Hudbu a texty napsali Elton John s Timem Ricem a kromě broadwayské verze vznikly další v Mexiku nebo Japonsku. Od prvního uvedení 13. listopadu 1997 se díky všem jazykovým mutacím loni v květnu povedlo titulu pokořit také fenomenální hranici 100 000 000 diváků.

Tři ze světových mutací běží kontinuálně přes 15 let, další tři mají za sebou dvě dekády. Titul byl přeložen do devíti různých jazyků, hrál se ve více než 100 městech a ve 20 zemích na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy.

Na nejúspěšnější muzikály se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: broadwaydirect.com, wikipedia.org

Nejčtenější články