Close search

Tři dny Kondora: Hezoun Robert Redford nedokázal herečku Faye Dunaway vyděsit. Ve scéně únosu ho proto nahradil režisér

Paramount Pictures Zdroj: Paramount Pictures

Robert Redford jako uhlazený literární vědec? Leda tak v žoldu CIA, pro kterou analyzuje knížky z celého světa, jestli do nich náhodou někdo nešifruje utajené informace. Napínavý konspirační thriller Tři dny Kondora dnes odvysílá ČT 2.

Americkou společností sedmdesátých let otřáslo několik událostí. Jednou z největších byla patrně aféra Wattergate, při níž pracovníci republikánů vnikli do sídla demokratů v kancelářském a hotelovém komplexu Wattergate, a umístili tam odposlechy.

Když se to díky novinářům provalilo, republikánský prezident Richard Nixon musel odstoupit z funkce. Atmosféra ve společnosti zhoustla a projevilo se to i v Hollywoodu, který tuto dekádu zaplavil konspiračními filmy.

Kondor na útěku

Literární vědec Joseph Turner (Robert Redford) pracuje v Americké literární historické společnosti, která je ale jenom zástěrkou pro neobvyklou sekci CIA. Sedm agentů tady totiž čte knihy a časopisy z celého světa a hledá v nich zašifrované informace.

Turner, kterého krycí jméno je Kondor, jednoho dne přijde na to, že ne moc úspěšný thriller se zvláštními dějovými zvraty se dočkal podezřelých překladů do španělštiny, nizozemštiny a arabštiny. Tuto informaci předá nadřízeným a čeká na výsledek dalšího šetření.

V den, kdy mu má přijít odpověď, se cestou do práce staví pro oběd, a to mu zachrání život. Po příchodu do kanceláře totiž zjistí, že jeho kolegové jsou mrtví a tajemní vrazi jdou i po něm. Kondor na útěku získává rukojmí a posléze novou spolupracovnici Kathy Hale (Faye Dunaway), která mu pomůže nejen zachránit si život, ale také zjistit, proč k tomu všemu došlo.

Redford na vlně konspirací

Tři dny Kondora vznikly podle velkoryseji nazvané knížky Šest dnů Kondora od amerického investigativního novináře a spisovatele Jamese Gradyho. Vyšla v češtině, stejně jako dvě další pokračování - Stín Kondora a Poslední dny Kondora.

Robert Redford měl na natáčení speciálního konzultanta, bývalého ředitele CIA Richarda Helmse.

Faye Dunaway ve své biografii Looking for Gatsby (Hledání Gatsbyho) píše, že představa únosu Robertem Redfordem nebyla moc děsivá. U natáčení této scény proto herce nahradil režisér snímku Sydney Pollack, který herečku dokázal pořádně vystrašit.

Tvůrci filmu Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) zmiňují Tři dny Kondora jako jednu z velkých inspirací. Robert Redford si zahrál i v komiksovém snímku a dokonce vysokého důstojníka Světové bezpečností rady. Snad nebude prozrazením velkého tajemství informace, že nakonec kope za ty špatné.

Tři dny Kondora se řadí do sedmdesátkové vlny konspiračních filmů. Patří sem ještě Pohled společnosti Parallax (1974), Čínská čtvrť (1974), Všichni prezidentovi muži (1976) nebo Kozoroh 1 (1977).

Na Tři dny Kondora se můžete podívat i do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu