Close search

Dívka, která si hrála s ohněm: Proměna švédské herečky v asociální hackerku překvapila i samotného režiséra

Česká televize Zdroj: Česká televize

Švédská kriminální trilogie Milénium z roku 2009 patří k těm největším filmovým pokladům. Jistě na tom má nemalý podíl veleúspěšná knižní předloha švédského autora Stiega Larssona i neuvěřitelný herecký výkon herečky Noomi Rapaceové. Ta se s rolí inteligentní, ale asociální hackerky Lisbeth ozdobené obrovským tetováním, mnoha piercingy a pankáčským účesem, zařadila mezi ty nejuznávanější herce světa.

Jak se z Noomi stala Lisbeth?

Narodila se 28. prosince 1979. Švédská herečka s irskými kořeny Noomi Rapaceová začínala jako herečka již ve svých sedmi letech, kdy se zhostila malé role ve snímku Í Skugga Hrafnsins. Sice tam nepromluvila jediné slovo, ale herectví ji už tehdy pohltilo. O její kariéře bylo rozhodnuto.

Ve svých patnácti letech pak odešla z domova, aby začala navštěvovat divadelní školu ve Stockholmu. Nejspíš i bouřlivé dospívání, ve kterém nechyběly alkoholové eskapády nebo kultovní snímky slavného Quentina Tarantina, vedlo k tomu, že role Lisbeth Salanderové herečku fascinovala. Sama zapracovala na tom, aby se filmové postavě co nejvíce přiblížila i ve skutečnosti. Její proměna, zdokumentovaná filmovou trilogií, nepřestává udivovat.

Proměna v divokou šelmu

Když mezi stovkami žen vybíral režisér prvního dílu trilogie s názvem Muži, kteří nenávidí ženy Niels Arden Oplev hlavní hrdinku, měl pochybnosti o tom, zda je atraktivní herečka s výraznými ženskými rysy tou pravou. Noomi však jako jediná přesně věděla, jak by měla hrdinka Milénia vypadat.

Okamžitě začala hubnout, ostříhala a obarvila si vlasy načerno. Za pár měsíců se proměnila k nepoznání. Z malé, žensky tvarované herečky s romanticky přitažlivým vzhledem se stala hubená bisexuálka připomínající kluka. Při natáčení dokonce odmítala nechat nejkritičtější scény a pouliční bitky na kaskadérech, poctivě proto trénovala kickbox a thai box. Učila se jezdit na motorce... Sama přiznala, že se chtěla stát Lisbeth. Chtěla dle svých vlastních slov probudit tu divokou šelmu, kterou má v sobě každý z nás.

„Něco z ní ve mně zůstane navždy,“

pronesla Noomi Rapaceová na adresu filmové Lisbeth. A svoji postavu opěvuje dál, oceňuje její boj o život: „Několikrát ji surově zbili, znásilnili, postřelili, falešně obvinili z vraždy, zavřeli ji do blázince, ale ji nic z toho nezlomilo. Naopak. Její vztek se proměnil v nezměrnou sílu, se kterou bojuje o svoji svobodu.“

Druhý díl série Milénium, Dívka, která si hrála s ohněm, tentokrát pod taktovkou režiséra Daniela Alfredsona, zdaleka nesklidil takové ovace jako díl první. Krimithriller má být méně působivý, dokonce až nudný, ale Noomi Rapaceová v něm jako výstřední hackerka opět zazářila.

Úctyhodný herecký výkon Noomi Rapaceové si můžete připomenout v televizi. Milénium – Dívka, která si hrála s ohněm je v programu ČT2 v sobotu 19. 10. ve 21:40 hod.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE NA SCÉNY Z FILMU:

Nejčtenější články