Close search

Střídáte denní dobu, ve kterou jíte? Podle studie si narušujete biorytmus a přivoláváte nemoci

Pixabay Zdroj: Pixabay

Denní doba, ve kterou jíme, je podle vědců stejně důležitá jako to, co jíme. Pokud totiž prý nedodržujeme určitý denní režim, může to mít velmi špatný dopad na naše zdraví.

Pokud se aktivně zajímáte o zdravý životní styl, pak určitě víte, jaké potraviny vašemu tělu prospívají a co jim naopak škodí. Existuje velké množství informací o tom, jaká jídla upřednostnit, pokud chcete snížit svou váhu, nebo čemu se zcela vyhnout, pokud máte problémy s cholesterolem. Vědci ale nyní přišli se zajímavou studií, která tvrdí, že je stejně důležitá denní doba, ve kterou si své jídlo dáte, jako to, z čeho se bude jídlo skládat.

Vědci se během svého výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v odborném časopisu Cell, dozvěděli, že nedodržování pravidelného času příjmu potravy může mít vážné následky pro lidské zdraví. Tato skutečnost by mohla například velmi silně ovlivňovat lidi, kteří velice často cestují a střídají tak časová pásma, nebo lidi, kteří pracují během nočních směn.

Podle výzkumníků totiž náš organismus dokáže rozpoznat tu správnou dobu, kdy už přišel čas se najíst. Tuto schopnost podle vědců umožňuje v těle hormon inzulín. Jeho uvolňování během jídla stimuluje další procesy, které ovlivňují biologický rytmus buněk. Takže ve chvíli, kdy člověk začne přijímat potravu v neobvyklou dobu, tak dojde k rozhození přirozeného biorytmu, což může mít za následek kardiovaskulární onemocnění, nebo cukrovku 2. typu.

Plánování a dodržování stejné denní doby, kdy si dáváme své jídlo, je celkem podceňována ve srovnání s tím, co si dáváme. Vědci věří, že jejich studie přispěje k lepší životasprávě veřejnosti a pochopení důležitosti lidského biorytmu. Osvěty na téma zdravé potravy je totiž skutečně dostatek, pokud ji ale nebudeme přijímat ve správnou dobu, může se celkový pozitivní vliv na naše zdraví silně snížit.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu