Close search

Průlom v léčení COVID-19? Světová zdravotnická organizace povolila třetí fázi testování bylinných přípravků

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Tradiční africká medicína může promluvit do boje s virem COVID-19, bylinný přípravek je už jen krůček od finálního schválení.

Toto oznámení přichází poté, co počet potvrzených pozitivních testů na celém světě překročil hranici 30 milionů, přičemž je hlášeno je více než 957 000 úmrtí. Z toho na Afriku připadá více než 1,3 milionu případů a přes 33 000 úmrtí.

Afrika spolupracuje s přírodou

Po celém světě je ve vývoji přibližně 140 potenciálních vakcín na COVID-19, přičemž desítky již byly v klinických studiích testovány také na lidech. Vedle těchto snah nyní dostala zelenou třetí fáze klinické studie používající tradiční africkou medicínu. Třetí fáze znamená, že léčivo je ve stadiu, kdy se jeho bezpečnost a účinnost testuje na větších skupinách dobrovolníků.

Stejně jako v jiných oblastech medicíny, i věda je jediným základem bezpečných a účinných terapií v tradiční medicíně,“ řekl Dr. Prosper Tumusiime z Regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Afriku. Nástup pandemie COVID-19, stejně jako vypuknutí epidemie eboly v západní Africe, poukázal na potřebu posílení zdravotnických systémů a zrychlení výzkumných a vývojových programů.

Klinické studie třetí fáze jsou stěžejní při hodnocení bezpečnosti a účinnosti nového přípravku. Pokud bude produkt tradiční africké medicíny bezpečný a účinný proti COVID-19, WHO doporučí jeho rychlou a rozsáhlou místní výrobu.

Závod o vakcínu

Česká vakcína, na které spolupracují Státní zdravotní ústav s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), zatím úspěšně prošla první fází vývoje. Prototyp byl otestován na hlodavcích, u nichž vyvolal imunitní reakci.

Hojně medializovaná ruská vakcína Sputnik je už ve třetí fázi klinického testování, tedy se dostává k širšímu okruhu dobrovolníků. Podle českého ministerstva zdravotnictví bude první registrovaná vakcína dostupná nejdřív koncem roku, ale jako realističtější termín vidí začátek roku 2021.

Zdroje: bbc.com, yahoo.com, lidovky.cz, afro.who.int

Nejčtenější články