Close search

Operace i potraty. Internet se mění v otevřenou zpovědnici

CBS Sunday Morning YouTube Zdroj: CBS Sunday Morning YouTube

Internet a sociální sítě mají velký vliv na společenská, a často tabuizovaná, témata. Díky určitému množství svobody, které si internet stále ještě zachovává, se otevírají diskuse i na mezinárodní úrovni. S tímto vlivem ale přichází otázka, zda ještě existuje nějaká hranice, která odděluje soukromí a veřejný život? Některé životní situace mohou být totiž velmi citlivé a internet tak často dokumentuje bolest a zoufalství, kterým lidé procházejí.

Zásadní změna ve vnímání mnohých společenských témat, která dříve nebyla vítána, přišla s nástupem internetu a sociálních sítí. S postupem času lidé našli odvahu a začali se se společností dělit i o ty nejtemnější chvilky ze svého života. Do povědomí veřejnosti se tak dostala témata domácího týrání, sexuálního násilí, potratů, různých nemocí i chudoby a vykořisťování.

Lidé, kteří procházejí vážným onemocněním se dělí o své zážitky a vypráví své zkušenosti. Jedinci, kteří zažili znásilnění, nebo si prošli domácím násilím, otevřeně o daných tématech mluví, aby aspoň částečně pomohli ostatním se s problémy poprat. Také témata netradiční sexuální orientace, umělých oplodnění i například potratů si našla svou cestu k posluchačům, kterým přinášejí mnoho informací. 

Manželka známého herce Aleca Baldwina se minulý týden na svém instagramovém účtu svěřila, že možná její páté těhotenství nedopadne dobře. Lékaři totiž při ultrazvuku zjistili, že dítěti špatně bije srdce. O několik dní později Hilaria smutnou zprávu potvrdila a svěřila se, že své páté nenarozené dítě potratila. Na internetu se tak spustila vlna reakcí, která se začala věnovat potratům a skutečnosti, jak málo se o nich veřejně mluví.

Také britská herečka Emila Clarke překvapila své příznivce s informací, že během natáčení seriálu Hra o trůny málem dvakrát přišla o život. Clarke měla totiž mozkové aneurysma a musela dvakrát na operaci. Při té druhé jí prováděli zákrok skrze lebku a při zotavování Emilii z hlavy vedla plastová hadička. Clarke se ale o své zkušenosti otevřeně rozpovídala. Její těžká zkušenost tak možná přinese podporu a naději ostatním, kteří prožívají podobnou situaci. 

Na internetu jsou tisíce podobných příběhů a zkušeností, se kterými se lidé dělí. Občas to dokonce může působit, že se se svobodným přístupem k tak velikému a citlivému množství informací vymazávají hranice určitého lidského soukromí. Pokud ale podobné sdílení pomůže ke vzniku diskusí, pak podobný styl komunikace rozhodně není zbytečný. 

Pak jsou ale lidé, kteří se možná k danému trendu chtějí připojit za každou cenu a také sdílet své zkušenosti z nemocnice. Například předseda SPD Tomio Okamura nedávno zveřejnil fotografie ze své preventivní prohlídky. Okamura absolvoval kolonoskopii a rozhodl se se svými perfektními výsledky podělit se světem.   

Nejčtenější články