Close search

Mohou způsobit i smrt. Jaké potraviny nikdy nejíst syrové?

pixabay Zdroj: pixabay

Proč by se neměly jíst některé potraviny syrové? Například u konzumace mandlí ve slupce nám hrozí vážné riziko otravy, stejně tak buřty by se neměly jíst syrové. Jaké další potraviny se tváří neškodně, ale pravda je někde jinde?

Brambory

Potravinou, kterou nikdy nesmíme jíst syrovou, jsou brambory, protože obsahují nestravitelné amidy. Kdybyste je snědli syrové, trpěli byste nadýmáním a nežádoucími trávicími účinky. Jestliže jsou brambory po delší dobu skladovány v teple a vlhku, vzniká v nich solanin, který může způsobit otravu.

Brambory s musí vždy řádně oloupat, uvařit a jíst jich tak akorát. Solanin je neurotoxická látka obsažená v malém množství ve všech lilkovitých rostlinách, ale především v naklíčených nebo nazelenalých bramborách.

Červené fazole

Červené fazole jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty a jsou považovány za zdravou plodinu. To ovšem v případě, že jsou uvařené po dobu nejméně deseti minut. Kdybychom je jedli syrové, pak by toxin fytohemaglutinin, který obsahují, mohl mít ničivé účinky na žaludek a na střeva a měli bychom příznaky podobající se otravě jídlem.

Buřty

Buřty už tak nejsou zdravé, ale když je jíme syrové, mohou být potenciálně škodlivé. Vše vyplývá ze špatného přesvědčení, že již byly při výrobě tepelně zpracovány a tak mohou být konzumovány bez tepelné úpravy. Ale není tomu tak. Proto se vystavujeme nebezpečí, že dostaneme otravu listérií, bakterií, která může být zničena jedině tepelnou úpravou.

Mléko od krávy

Když mluvíme o mléku, máme na mysli to, které přichází přímo od krávy, ale které je mnohem méně bezpečné než to, které je pasterizováno. Pasterizací se zničí škodlivé bakterie, jako jsou bakterie escherichia coli a salmonela. Syrové mléko s sebou nese stopadesátkrát větší riziko vzniku chorob z potravin než další mléčné výrobky.

Hořké mandle

Hořké mandle na rozdíl od sladkých obsahují nebezpečnou kombinaci kyseliny kyanaté a vody. Aby nebyly škodlivé, stačí je povařit. Sníme-li dvě tři hořké mandle, nemusíme se nijak znepokojovat, protože smrtící dávka je více než 50 mandlí. V pytlíčku mandlí se ale nějaká hořká vždy najde, proto opatrně.

Lilek

Stejně jako u brambor, také syrové lilky, především mladé a sklizené před počátkem zralosti, obsahují solanin, který vyvolává žaludeční a střevní potíže. Abychom se otrávili, potřebovali bychom k tomu pytel syrových lilků, ale proč riskovat, když je stačí tepelně upravit?

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu