Close search

Křečové žíly - strašák mužů i žen všech věkových kategorií. Jak proti nim bojovat?

poradimesi.cz Zdroj: poradimesi.cz

Příznaky takzvaného chronického žilního onemocnění zná sedm z deseti lidí. Není pravdou, že křečové žíly postihují jen starší ženy a muže, dávají o sobě vědět už kolem věku dvaceti let a nejsou výjimkou ani u třicátnic. Jak proti ním bojovat z pohodlí domova?

Co jsou křečové žíly

Křečové žíly jsou chronickým onemocněním dolních končetin. Jsou způsobeny poruchou cesty žilní krve zpět k srdci. Během této cesty musí žíly bojovat s gravitací – zdravé žíly jsou vybaveny tak, aby zabraňovaly zpětnému toku krve, nezdravé žíly to nedokážou. V první fázi prosvítají skrze kůží rozšířené namodralé žíly. Pokud není včas zahájena léčba, problém postupuje a žíly začínají být stále nápadnější, vystupují na povrch a začínají vytvářet uzly.

Trpí jimi ženy i muži

V Evropě je výskyt křečových žil poměrně vysoký. Častěji jimi trpí ženy. Čísla uvádějí, že 50 až 60 procent žen z dospělé populace na varixy trpí. V případě mužů jde o 20 až 30 procent dospělé populace. Častější vznik u žen je dáván do souvislosti s těhotenstvím a s hormonálními změnami doprovázejícími nejen těhotenství, ale i menopauzu. Oba tyto životní úseky žen jsou považovány za rizikový faktor. Progesteron, což je ženský pohlavní hormon, způsobuje právě rozšíření žil.

Vyhýbejte se teplu

Základem chronického žilního onemocnění je zánět a ten má rád teplo. Proto je důležité se teplu vyhýbat, omezte proto opalování a naopak nohy osvěžujte- povzbudíte tak žilní funkci a pocit těžkých nohou rázem zmizí. Pomůže také masáž od chodidel vzhůru až po stehna. Vyhýbejte se strečovému oblečení a vysokým podpatkům. Úplně rovné boty bez podpatku jako jsou balerínky, také nejsou nejšťastnější volbou. Ideální je podpatek tři centimetry vysoký.

Babské rady na “křečáky”

Svůj žilní systém podpoří rutin, který je obsažen v pohance. Neváhejte proto zařadit pohankové pokrmy do vašeho jídelníčku. Dobrým pomocníkem je také citron, v jehož kůře je obsažen rostlinný antioxidant bioflavonoid, který snižuje bolestivost žilních stěn. Připravte si nápoj z bio citronové kůry. Tu rozmixujte, přidejte 200 ml vody a popíjejte.

Začněte používat lněný, dýňový a pupalkový oleje, který obsahuje omega 3 a omega 9 nenasycené mastné kyseliny. Skvělá je měsičková mast.

Vyzkoušejte také obklady ze syrových nastrouhaných brambor, které mají stahující účinky. Pro obklady můžete použít i čerstvé zelí. Zeleninu přiložte na postižená místa a obalte utěrkou nebo fólií  a upevněte. Obklad nechte působit 4 hodiny.

Důležitý je i pitný režim. Minimálně 2 litry denně. Sprchujte si nohy studenou vodou. Dávejte přednost volnějším oděvům a v noci si podložte dolní končetiny polštářem.

 

Nejčtenější články