Close search

Je podle lékaře váš pohybový aparát za zenitem? Zahajte samoléčbu

pixabay Zdroj: pixabay

Současná medicína dosáhla obrovského pokroku. Choroby,které byly ještě před 50 lety neléčitelné dnes umíme vyléčit, výrazně se prodlužuje věk dožití při přijatelném zdravotním stavu. Náklady na zajištění zdravotnické péče rostou do astronomických výšin. Přesto někdy odcházíme z ordinace lékařů nespokojeni a rozhodnuti řešit své problémy sami.

Smiřte se, život máte za sebou

Je vám čtyřicet, nebo padesát, za celý život jste kromě povinných lékařských vyšetření nezavadili o bílý plášť. Vaše tělo dosud fungovalo zcela dokonale a tento stav jste považovali za přirozenost a samozřejmost. U někoho dřív, u někoho později se však začínají objevovat drobné zdravotní problémy, tu píchnutí, tam bolest. V drtivé většině lidé tyto symptomy přehlížejí a očekávají, že jak přišly, tak zase odejdou.

Následuje návštěva lékaře. A absolvování drahých vyšetřovacích metod, rentgen, magnetická rezonance, echo, sono, rozbor krve atd., podle lékařem stanovené anamnézy. Na základě těchto objektivně působících vyšetřovacích metod vyřkne lékař ortel, stanoví diagnózu a navrhne způsob léčby.

Pokud nejde o nějaký závažný stav, život ohrožující chorobu, ale pouze o kvalitu života omezující faktor, často uslyšíte výrok: „Váš zdravotní stav odpovídá vašemu věku, s daným stavem věcí se musíte smířit, lepší to už nebude.“ Typickým příkladem jsou problémy s pohybovým aparátem.

O peníze jde v první řadě

Většina lidí sklopí hlavu, diagnózu přijme a smíří se s omezeními, které jim v aktivním životě diagnóza přináší. Bolí je velké klouby, kolena, kyčle ramena, lokty. Případně mají problémy s páteří. Víte jistě, že už nemůžete hrát tenis 2x týdně 2 hodiny, ale vydržíte jen hodinu týdně.

Bolavý kloub se stává spolehlivou rosničkou, indikátorem změny počasí, ale dosud není ve stavu, kdy by už byla nutná náhrada umělým kloubem.

„Smiřte se s bolestí, co by jste  chtěl, ve Vašem věku, tady máte předpis na ibalgin. Nashledanou." Zdravotnické vyšetření vyúčtuje pojišťovnám platby za provedená vyšetření. Není žádným tajemstvím, že ekonomicky stojí nemocnice na platbách za použití drahých zobrazovacích přístrojů.

Samoléčba

Pacienti, kteří se s tímto stavem nechtějí smířit, začnou přemýšlet, hledat. Uvědomí si, že ruka lékaře se jich vůbec nedotkla. Přitom právě u potíží s klouby nebo páteří, by často bylo možné pacientovi pomoci, kdyby se třeba lékař přesvědčil, jak pacient stojí, jestli v důsledku špatného držení těla nemá vychýlenou páteř, vybočené obratle, jednostranně uhnutou pánev a z toho plynoucí jednu nohu delší než druhou.

Lidé sami začnou pátrat na internetu, zjistí si, jaké existují alternativní postupy. Zjistí, jak lze jednoduchým, ale vytrvalým cvičením srovnat délku noh, vybočenou pánev, SI spojení nebo i jednotlivé obratle. A jak rychle mohou potíže odeznít tím, že se začnou o svůj domeček, o své tělo starat, pečovat a udržovat ho. Bez drahých vyšetření a bez léků.

Udivený Hipokrates

Uvedený příklad by bylo samozřejmě možné zevšeobecnit. Je otázkou, zda lékaři nevyhovují jen tomu, co od něj my pacienti žádáme. Předepsat léky, navrhnout operaci. Spoustě z nás to vyhovuje. Jisté však je, že lékařská zařízení z principu svého fungování vlastně musí mít zájem, aby jejich přístroje byly využity, aby laboratoře pracovaly.

Kacířskou otázkou však zůstává: „Mohou mít lékaři vůbec opravdový zájem na uzdravení pacienta, nebo jim spíš vyhovují pravidelné návštěvy pacientů, třeba jen pro předpis na léky proti bolesti?"

Vezměte raději rozum do hrsti a začněte pátrat po metodách, které jsou pro vás ideální. Ze začátku můžete za odborníky docházet, až se naučíte dané cviky a praktiky úplně správně. Chce to ale chtít být aktivní a nenechat se pasivně unášet myšlenkou na diagnózu, kterou nám sdělil lékař.

Nejčtenější články