Close search

Jde přežít bez plastů? Návod, jak omezit jejich spotřebu

Pixabay Zdroj: Pixabay

Plastové obaly, mikrotenové sáčky i umělohmotné příbory jsou součástí každodenního života mnoha lidí. Dokáží sloužit jako dobří pomocníci v domácnosti, ale po splnění své funkce způsobují velké škody. Jednorázové plasty silně znečišťují životní prostředí a jejich produkce s každým rokem stoupá.

Největší problém představuje plast, který nelze recyklovat. Podle organizace Greenpeace lidstvo vyprodukovalo od 50. let minulého století přes 8,3 miliard tun plastu a z toho 79 procent údajně skončilo na skládkách nebo v přírodě. Velké množství tohoto odpadu tvoří právě běžné věci denní potřeby jako balená voda nebo plastové zubní kartáčky. Je tedy vůbec možné vyhnout se v dnešní době plastu?

V první řadě je nutné si uvědomit, v čem se nerecyklovatelný plast skrývá a následně těmto výrobkům najít záměnu. Místo mikrotenových sáčků lze zeleninu nebo ovoce při koupi v obchodu nechat bez obalu. Koneckonců potravinám to nijak neublíží.

Plastové obaly, ve kterých se prodávají některé hotové výrobky, nebo boxy na jídlo v restauracích spadají také do této kategorie. Ano,vyhnout se těmto plastům může být výzva, ale i tady existují způsoby, jak si poradit. Jednou z možností je používaní vlastních nádob na jídlo, nebo kupování potravin balených ve skle. Pravdou je, že ne vždy je tato alternativa možná. Podobná situace nastává v otázce kosmetiky a běžné drogerie. Některé druhy kosmetiky jsou sice k dostání ve skleněném obalu, mnohem praktičtější jsou ale v tomto případě bezobalové obchody. Tam si zákazník může nechat navážit nejrůznější výrobky od jídla až po prací prášek.

Některé zubní pasty například obsahují mikroplasty, které se snadno dostanou do lidského těla nebo do vodovodního potrubí. I klasické vlhčené ubrousky, které jsou v běžné drogerii k dostání mohou obsahovat polyester. Klasický plastový kartáček nemusí být jediným pomocníkem při čištění zubů. Zákazník si může koupit bambusový kartáček.

I při cestě do práce nebo do obchodu se jednorázové plasty využívají velice hojně a to v podobě igelitových tašek nebo kelímku na kávu. Pro běžný nákup je možné si pořídit látkovou tašku, která svému majiteli bude sloužit mnoho let a jednorázový kelímek jednoduše nahradí jeho přenosné dvojče z bambusového vlákna.

Omezení plastů se ze začátku může zdát příliš komplikované, většinou se ale jedná o zvyk. I pitnou vodu není třeba kupovat v PET lahvích. Trh totiž nikdy nespí a většina výrobků má v dnešní době již svoji alternativu. Omezení plastů v běžném životě je tedy skutečně možné, jen je třeba chtít.

 

Nejčtenější články