Close search

Čistota půl zdraví? To sotva. Až 60 procent prodávané kosmetiky vám totiž spíše uškodí

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Vlasy jarem byste si nejspíš neumyla, fridexem si zuby také nevyčistíte. Denně přitom pácháme na svém těle podobné škody, jelikož si neuvědomujeme, že až 60% všeho, co si na sebe napatláme, jde do krve.

Podle vědců většina běžně prodávané kosmetiky nemá se zdravím co dělat. Mýt si ruce před jídlem a dopřávat si vlažnou sprchu je bezpochyby ku prospěchu naší fyzické i psychické čistoty, ale postačí k tomu obyčejné mýdlo.

Toužíte po lesklých a hebkých vlasech? Jemné pleti bez pupínků a vrásek nebo zadku bez pomerančové kůže? S dobrými úmysly v drogeriích utrácíme jmění za anti-age krémy a vyhlazovací noční zázraky, po kterých se (podle textu na etiketě) vaše pleť vypne tak, že nejspíš budete vypadat, jako by vás někdo natáhl na skřipec. Ve skutečnosti ale tyto kosmetické vylepšováky mohou obsahovat složky, které naopak stárnutí kůže urchlí, krémy proti celulitidě nebo špatné pleti vpraví do těla toxiny a vy budete vypadat ještě hůř. Některé intimní sprchové gely s Ph 5,5 vám způsobí vyrážky, alergie nebo podráždění sliznice.

Jestliže se většina vašich mycích prostředků pyšní Ph 5,5, gratulujte si, bude z vás chodící sušenka. Tato hladina Ph má údajně odpovídat mírné kyselosti lidské pokožky. Tím se ohánějí všichni výrobci sprchových gelů a šamponů, haníc klasické mýdlo, že narozdíl od něj, jejich produkty pokožku nevysušují. Opak je ale pravdou.

Šampony a sprchové gely totiž obsahují látky SLES a SLS. Ty kůži výrazně vysušují, protože jejich agresivita je pustí mnohem hlouběji do pokožky, než kdybyste se umyla klasickým mýdlem. To vysušuje mnohem méně, je levnější a má více praktického využití.


Dalším jedem ve vaší domácnosti jsou vlhčené ubrousky. Ty obsahují Propylen Glycol, který je například jednou z hlavních složek fridexu. To už zní trochu strašidelně. A přesto ho obsahují „běžné“ věci jako šampony, krémy, pleťové vody nebo již výše zmíněné vlhčené ubrousky.

Nejhorší je to s intimní hygienou. Extra toxický dioxin, který je kombinací PEG a SLES (saponátů) ve vyšší koncentraci může způsobit hormonální výkyvy, neplodnost, rakovinu nebo selhání imunity. Najdeme ho zejména v bělených hygienických pomůckách, jako jsou vložky, ubrousky a tampony.

Ne vždy bílá znamená čistotu.

Až se vám někdo vysměje, že se myjete mýdlem, můžete se vy vysmát jemu, až půjde s brekem od doktora. Nebo si nehrajte na Cruelu a seznamte ho s nebezpečím, které čeká v plastové krabičce na okraji vany.

Nejčtenější články