Close search

Víte, jak správně skladovat kosmetiku?

Shutterstock Zdroj: Shutterstock

Zkoušíte ráda nové kosmetické produkty a máte jich otevřených více najednou? Anebo je naopak používáte sporadicky, a tak na poličce leží dlouhé měsíce nebo i roky?

Pak byste měla vědět, že datum spotřeby platí pouze tehdy, když kosmetiku správně skladujete. Jinak je výrazně kratší. V lepším případě to znamená, že kosmetika poletí do koše, v tom horším vám může způsobit kožní problémy. Pojďme se podívat, jak kosmetiku správně skladovat, ať jí prodloužíte život.

Co kosmetice nejvíce škodí?

Každý typ produktu potřebuje něco trochu jiného. Obecně ale můžeme říct, že je kosmetika nejvíce choulostivá na teplotu, vlhkost a světlo. Asi vás teď napadá, že koupelna teda nebude nejvhodnějším místem k uskladnění. A máte pravdu. Některá kosmetika vlhké a často teplé prostředí koupelny zvládne, jiná potřebuje lednici. Kde jaké produkty co nejlépe skladovat, si povíme už za chvíli.

Pozor si dejte zvláště na přírodní kosmetiku, která má minimum konzervantů. Doba její spotřeby je mnohem kratší. Oproti běžné kosmetice, která vydrží asi dva roky, má trvanlivost jen nějakých šet měsíců. Vždy si proto hlídejte na datum spotřeby.


Když jiné místo než v koupelně nemáte

Ani to není konec světa. Hlavně si dejte pozor, aby se vám kosmetika nepovalovala jen tak po policích, pračce a v dalších koutech koupelny. Využijte organizér na kosmetiku a uložte ji do uzavřené skříňky na co nejnižší polici. Tam se drží méně vlhkosti a kosmetika bude chráněná před světlem a prachem.

Jak jednotlivé kosmetické produkty skladovat

Tak a teď už se pojďme podívat na jednotlivé typy kosmetiky a nejlepší způsob, jak ji skladovat.

Pleťové krémy a séra

Ty jsou vůbec nejchoulostivější a nejlépe jim bude v lednici. Ideální teplota je pro ně +/– 12 °C. To platí ještě více u kosmetiky, která obsahuje nenasycené mastné kyseliny – tedy všelijaké rostlinné oleje. Ty totiž při vyšší teplotě rychle oxidují.

Ideální jsou krémy a séra s pumpičkou. Nedostane se k nim vzduch a ani bakterie z vašich rukou, které by mohly zkrátit životnost.


Make-up

Krémovému make-upu nejvíce prospěje chladné a tmavé místo. Pokud nemá pumpičku, nabírejte ho špachtlí. Jednou za čas taky dobře očistěte uzávěr, aby se tam nemnožily bakterie. Jestli máte doma nový make-up, který ještě nějakou dobu neplánujete otevřít, šoupněte ho do lednice.

Pudry a oční stíny

Ty jsou ze všech nejméně choulostivé. Stačí, když se na ně nepráší a nejsou vystavené přílišné vlhkosti. Jednou za čas je dobré pudrovou kosmetiku přestříknout speciální dezinfekcí nebo lihem v rozprašovači.



Rtěnky, krémové oční stíny a rozjasňovače

Všechna krémová kosmetika jako rtěnky, rozjasňovače, tvářenky a oční stíny zvládnou pokojovou teplotu. Nevystavujte ji ale přímému světlu (ani tomu umělému). V pokojové teplotě vydrží okolo dvou let. Novou krémovou kosmetiku, kterou ještě nebudete otvírat, dejte do lednice. Prodloužíte tak její životsnost.

Řasenky

Ani řasenkám pokojová teplota nijak nevadí. Vydrží ale mnohem kratší dobu. Už po půl roce to chce výměnu. Oči jsou hodně citlivé a během několika měsíců se v řasence nahromadí spousta bakterií. A po tak dlouhé době už se řasenka stejně začíná drolit a sesychá. Jestli ji navíc používáte každý den, více než půl roku vám určitě nevydrží.

Laky na nehty

Sice je jim nejlépe na tmavém a chladném místě, do lednice ale nepatří. Dejte si hlavně pozor, aby byla lahvička vždy dobře uzavřená, jinak lak zhoustne a můžete ho vyhodit. Proto je potřeba pravidelně čistit hrdlo, aby víčko přilnulo. Zhruba po roce už lak mění strukturu a nebude se vám s ním dobře pracovat.


Parfémy

Ať už je to pravý parfém nebo toaletní voda, skladování potřebuje stejné – chlad a co nejméně světla. Jakmile se změní barva, půjde to poznat i na vůni. Otevřenou vůni je dobré spotřebovat do dvou let. Zavřené vám díky obsahu alkoholu vydrží i několik desítek let.

U olejových parfémů, jako jsou nejčastěji ty orientální, si dávejte větší pozor. Rychle oxidují, a tak je vždy pečlivě uzavírejte.

Nezapomínejte pravidelně čistit štětce

Štětce jsou rájem bakterií, které si každým dnem nanášíte na kůži a zaděláváte si tak na akné. Kosmetické štětce na tvář je ideální čistit jednou do týdne, ty na oční stíny stačí dvakrát do měsíce.

Praktické jsou kosmetické dezinfekce ve spreji, které stačí na štětce nastříkat, nechat chvíli působit a utřít do kapesníku. Použít se ale dá i voda a obyčejný dětský jemný šampon. Jen s ním budete mít více práce, aby byly štětce opravdu čisté.


Nejčtenější články