Close search

Když řádí černá díra: Astronomové pozorovali neobvyklý úkaz, hvězdu zlikvidovanou špagetizací

ESO/M. Kornmesser Zdroj: ESO/M. Kornmesser

Obrovská černá díra poobědvala hvězdu o velikosti našeho Slunce a astronomové byli díky příznivým podmínkám téměř u toho.

Dalekohledy zachytily vzácný záblesk světla umírající hvězdy, kterou roztrhla supermasivní černá díra. Zřídkavá událost, u níž dochází k roztahování hvězd až za hranice jejich možností, se nazývá špagetizace.

Černá díra řádí

Tato špagetizace se odehrála v souhvězdí Eridanu, které je asi 215 milionů světelných let od Země, co je nepředstavitelně daleko. Třeba Alfa Centrauri, nejbližší hvězdný systém, se nachází jen 4,24 milionu světelných let od Slunce. Ale paradoxně tato smrt hvězdy byla nejbližší, jakou kdy astronomové pozorovali.

Myšlenka, že černá díra „nasaje“ hvězdu, zní jako sci-fi. Ale to je přesně to, co se stane v případě události nazývané přerušení přílivu a odlivu,“ vysvětluje Matt Nicholl, vědecký pracovník Královské astronomické společnosti. Událost přerušení přílivu a odlivu je astronomický jev, ke kterému dochází, když se hvězda přiblíží dostatečně blízko k supermasivní černé díře a následně zažívá takzvanou špagetizaci - extrémní gravitační tah černé díry ji roztrhá na tenké proudy materiálu.

Když tyto tenké proudy hvězdy spadnou do černé díry, uvolní jasný energetický záblesk, který astronomové můžou pozorovat. Ne vždy to je jednoduché, protože černá díra pohlcující hvězdu z ní zároveň vypouští různé materiály, jako je třeba prach, což kazí výhled. Teď měli astronomové z Evropské kosmické agentury štěstí, neboť špagetizaci pozorovali krátce poté, co černá díra roztrhla hvězdu na kusy.

Smrt hvězdy

Vědci studovali událost známou jako AT 2019qiz šest měsíců, za tu dobu se mimořádně rozzářila a poté zmizela. Šlo o opravdu komplexní pohled, protože sledování probíhalo na ultrafialových, optických, rentgenových a rádiových vlnových délkách.

Díky tomu se také povedlo odhadnout velikost hvězdy odsouzené k záhubě. Byla na tom přibližně stejně jako Slunce. Proti hladové černé díře, která má hmotu víc než milionkrát větší, ale neměla žádnou šanci.

Zdroje: space.com, cnn.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu