Close search

Už žádný špinavý dřez: S tímto jedním trikem z babiččiny spíže se bude lesknout jako nový

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Zářivě lesklý kuchyňský dřez není jen ozdobou kuchyně, ale také známkou čistoty a hygieny. Nemusíte přitom sahat po drahých a agresivních chemických přípravcích. Skvělých výsledků dosáhnete i s několika běžnými surovinami, které máte pravděpodobně ve spíži. Mezi nejosvědčenější pomocníky patří kombinace jedlé sody a octa, ale zázraky dokáže i obyčejný citron.

Vyleštěte dřez do zrcadlového lesku: Stačí vám pár věcí, které máte doma

Základem úspěchu je léty prověřená dvojice – jedlá soda a ocet. Postup je neuvěřitelně snadný. Dřez nejprve navlhčete, posypte jedlou sodou a poté zakápněte octem. Směs začne šumět, což je znamení, že se pustila do práce. Nechte ji pár minut působit, pak dřez jemně vydrhněte houbičkou a důkladně opláchněte. Nejenže se zbavíte nečistot a vodních skvrn, ale i nepříjemného zápachu z odpadu.

Podobně skvěle funguje i obyčejný citron. Stačí jím přejet po povrchu dřezu. Jeho kyselina si poradí s menšími nečistotami, dezinfikuje a zanechá svěží vůni. Pokud bojujete s odolnějšími skvrnami, posypte rozkrojený citron trochou soli, která poslouží jako jemné abrazivo. Buďte ale opatrní u smaltovaných nebo jiných choulostivých povrchů, které by se mohly poškrábat. A třešnička na dortu? Po důkladném vyčištění a osušení dřezu vetřete do povrchu pár kapek olivového oleje. Získá tak oslnivý lesk a ochranný film, který odpuzuje vodu a nečistoty.

Proč dát šanci domácím čističům (a kdy sáhnout po chemii)

Hlavní výhodou těchto metod je jejich cena a dostupnost. Ocet, sodu nebo citron má doma téměř každý. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí i vašemu zdraví, protože neobsahují agresivní chemikálie, chlór ani umělé parfémy, což ocení zejména alergici.

Je ale fér přiznat, že na staré a zažrané usazeniny vodního kamene nebo rzi nemusí jejich síla stačit. V takových případech může být silnější komerční přípravek jistější volbou. Domácí čištění také vyžaduje o trochu více trpělivosti a manuální práce. Důležité je také myslet na materiál vašeho dřezu – kyselý ocet a citron nikdy nepoužívejte na přírodní kámen nebo mramor, mohli byste je nenávratně poškodit.

Tajemství trvalého lesku? Pravidelná péče

Abyste si práci do budoucna co nejvíce usnadnili, stačí dodržovat jednoduché pravidlo: po každém použití dřez krátce vytřete do sucha. Zabráníte tak usazování vodního kamene, který je příčinou nevzhledných skvrn. Když k tomu jednou týdně přidáte rychlou očistu pomocí sody a octa, udržíte svůj dřez zářivý bez velké námahy.

Zdroj: CHIP.de, Good Housekeeping, The Spruce

Nejčtenější články