Close search

Už nikdy tupé nůžky! Věděli jste, že je nabrousíte za minutu, aniž byste cokoli kupovali?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Tupé nůžky nebo nůž v kuchyni dokážou pořádně potrápit. Než ale začnete hledat profesionální brusičství, zkuste si ostří obnovit sami. Často k tomu nepotřebujete žádné speciální nářadí a vystačíte si s věcmi, které už máte doma. S několika jednoduchými triky budou vaše nástroje zase jako nové.

Než se do toho pustíte: pár slov o bezpečnosti

Nejdůležitější je samozřejmě opatrnost. Při jakékoli manipulaci s ostřím dávejte pozor na prsty a pracujte na stabilní a rovné ploše, aby vám nástroj neuklouzl. Po dokončení práce nůž či nůžky vždy pečlivě omyjte. Odstraníte tak drobné kovové částečky, které by se mohly dostat do jídla nebo vás poranit.

Pomocníci, které máte po ruce

K navrácení ostrosti skvěle poslouží běžné předměty. Jejich povrch funguje jako improvizovaný brusný kámen.

Asi nejznámějším trikem je keramický hrnek nebo talíř. Použijte jeho spodní, neglazovaný okraj. Čepel nože přiložte pod úhlem přibližně 20 stupňů a plynulými tahy ji přejíždějte od rukojeti ke špičce. Tento pohyb opakujte asi pětkrát až desetkrát na každé straně ostří.

Skvělým nástrojem je i ocílka, ačkoli ta slouží spíše k pravidelné údržbě a rovnání ostří než k broušení velmi tupých nožů. Nůž po ní klouže pod mírným tlakem a pod stálým úhlem 15–20 stupňů, střídavě z obou stran.

Pro nůžky se výborně hodí smirkový papír. Nejjednodušší je papír jednoduše několikrát přestřihnout po celé délce břitů, čímž se ostří samo nabrousí. V nouzi může podobně posloužit i krček skleněné lahve, po kterém budete přejíždět ostřím podobně jako po ocílce.

Jak poznat, že je hotovo?

Ostrost nejlépe otestujete na listu papíru. Pokud nůž či nůžky projedou papírem hladce a bez trhání, máte hotovo. Poté nástroj umyjte, osušte a v případě kuchyňských nožů jej můžete lehce přetřít kapkou jedlého oleje pro lepší ochranu.

Kdy to přenechat profesionálům?

Domácí triky skvěle poslouží pro běžnou údržbu a oživení mírně tupého ostří. Pokud je však váš nůž vážně poškozený, má na čepeli zuby nebo se jedná o drahý profesionální nástroj, návštěva odborného servisu je stále tou nejlepší volbou. U nůžek si dejte pozor na zachování původního úhlu břitů, jinak byste mohli jejich střižnou funkci nenávratně poškodit.

Zdroj: chanovicfoti.cz, Red Label Abrasives, CNET, YouTube, YouTube

Nejčtenější články